Huszonkét év után kirakja a hebroni nemzetközi megfigyelőket az izraeli miniszterelnök

2019. január 29., 12:35

Szerző:

Nem hosszabbítja meg a Hebronban állomásozó nemzetközi megfigyelők mandátumát Bejnamin Netanjahu miniszterelnök - adta hírül a Jerusalem Post. A 22 éve a városban szolgálatot teljesítő TIPH (Temporary International Presence in Hebron) megbízását évente kétszer kell megújítania mind az izraeli, mind a palesztin félnek, amely legközelebb a hó végén volt esedékes. A miniszterelnök az ország jobboldali politikusainak és Hebron zsidó közösségének nyomására erre mondott nemet.

"Nem fogjuk megengedni egy nemzetközi erőnek, hogy ellenünk cselekedjen" - mondta a miniszterelnök.

A döntés előzménye, hogy az utóbbi időben megszaporodtak TIPH tagjaira érkező panaszok mind a telepesek, mind az izraeli hatóságok felől. Szerintük a megfigyelők szándékosan generálnak feszültséget, és rendszeresen megzavarják a palesztinokat átvilágító izraeli katonákat. A helyi sajtót két, a csoport számára kellemetlen videó is bejárta: az egyiken egy TIPH-es jogi tanácsadó egy 10 éves zsidó gyereket üt arcon, a másikon a csoport egyik munkatársa látható, amint egy hebroni zsidó lakos autójának kerekét vágja ki.

A palesztin elnök szóvivője szerint a Netanjahu döntése is csak a nemzetközi egyezmények iránti megvetést bizonyítja. 

A jelenleg olasz, norvég, svéd, svájci, török, és helyi civilekből álló TIPH-et egy, a helyi Ibrahimi-mecsetben elkövetett fegyveres mészárlás hozta életre még 1994-ben. 1997 óta a csoport feladata az abban az évben megkötött, a 220 ezer fős ciszjordániai város 80%-át palesztin, 20%-át izraeli fennhatóság alá rendelő egyezmény betartatása, és az Izraelnek ítélt terület megfigyelése, az ott lakó palesztinok elleni atrocitások, és egyéb feszültségek elsimítása.

Vlagyimir Putyin orosz elnök két év intenzív háború után új védelmi minisztert javasolt, a gazdasági ügyekben járatos volt miniszterelnök-helyettest, Andrej Belouszovot – közölte vasárnap a Kreml.

Tavaly a második világháború óta a legjelentősebb mértékben emelkedett az antiszemita incidensek száma világszerte, különösen az iszlamista Hamász október 7-i terrortámadása, és az azt követő gázai háború óta - szögezte le vasárnap kiadott éves közös jelentésében a Tel-Avivi Egyetemen székelő Kortárs Európai Zsidóság Intézete és az amerikai Rágalmazás-ellenes Liga (Anti-Defamation League).