Végre tényleg beindul a nemzet lőtérprogram, az idén 7,5 milliárd forint a keret

2019. május 23., 10:52

Szerző:

A 2017-ben meghirdetett nemzeti lőtérprogram első és második ütemében összesen 107 Honvédelmi Sportközpont felépítéséről határozott a kormány. Ismeretlen okból azonban annyira megcsúszott a projekt, hogy eddig még csak egy árva alapkövet sem sikerült letenni, hiába minősítették nemzetgazdasági szempontból is kiemelt jelentőségűvé az ügyet – írja az Index.

A május közepén meghirdetett közbeszerzési eljárások szerint azonban már nem kell sokáig várni, az ország öt városában akár már a nyár végén hozzáláthatnak a helyi Honvédelmi Sportközpont építéséhez. 

Az öt város: Baja, Balassagyarmat, Újfehértó, Szigetvár és Szarvas.

A nemzeti lövöldék egységes kivitelben készülhetnek el országszerte: 712,8 négyzetméter alapterületű, 92 fő befogadására alkalmas, földszintes, tetőtér-beépítéses épületek kivitelezésére várja az ajánlatokat a beruházást lebonyolító BMSK Zrt.

Az Államkincstár legaktuálisabb nyilvános adatai szerint a 2019-es költségvetésben mintegy 7,5 milliárd forintnyi tervezett kiadás szerepel a megfelelő címsoron.

A Honvédelmi Sportközpontok szinte teljes mértékben központi forrásból épülnek, az elkészült létesítmények vagyonkezelőjét pedig a Honvédelmi Minisztérium dolga lesz kijelölni. Az önkormányzatoknak csak az államra átruházott telek értékével, illetve a közművesítés költségeivel kell beszállniuk.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.