Valójában Orbán Viktor hívhatta meg ebédelni a szélsőjobboldali Geert Wilderst

A holland Szabadságpárt elnöke elégiának beillő véleménycikkben ajnározza vendéglátóját.

2018. február 19., 15:23

Szerző:

Orbán Viktor hívta meg ebédelni idei magyarországi látogatásán Geert Wilderst. Legalábbis ezt állítja a Volksrant című holland újságban megjelent véleménycikkében a holland Szabadságpárt elnöke – szúrta ki a zoom.hu.

Az eddig sem volt titok, hogy az iszlámellenes nézeteiről ismert szélsőjobboldali politikus január végén találkozott a magyar kormányfővel Budapesten. Igaz, ez sem Orbán Viktor közleményéből derült ki, Wilders – mint megírtuk –posztolt egy fotót a kézfogásról a Twitter-oldalán.

Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke akkor nem tagadta a két politikus találkozóját, sőt arra is felhívta a figyelmet, hogy erre már nem először került sor. Azt viszont már nem közölte, hogy pontosan ki kezdeményezte a találkozót. Valószínűleg nem véletlenül: ha lehet hinni Geert Wildersnek:

Orbán Viktor volt az, aki meghívta egy közös ebédre, amikor a holland politikus Magyarországon mutatta be Halállistán című könyvét.

Persze nem ez az egyetlen érdekesség, ami a holland napilapban megjelent véleménycikkben megjelent. Wilders – mint korábban azt már a Breibart oldalán is megtette – nem győzi dicsérni a magyarokat, és példaként állítja az országot Nyugat-Európának.

„Egy magyarországi látogatás csodás élmény mindazoknak, akik saját szemükkel akarják látni, hogyan néz ki Európa az iszlám nélkül. De a legcsodálatosabb dolog talán az, hogy a magyarok nem csinálnak belőle titkot: azt szeretnék, ha ez így is maradna”.

„Magyarországon és Közép-Európában szinte egyáltalán nincsenek mecsetek, iszlám iskolák, halal ételek és az utcákat sem lepik el a muszlim fejkendők. A könyvemet nyíltan kiteszik a könyvesboltok kirakatába” – sorolta a politikus, aki több magyar várost is körbeturnézott a kötettel.

Wilders – aki ellen 2004-ben merényletet akartak elkövetni iszlámellenes nézetei miatt, és magyar felesége van – külön kiemelte, hogy a régióban sokkal nyíltabban lehet beszélni az iszlámról, mint Nyugat-Európában. Véleménye szerint ez azért van, mert a közép-európaiak jobban tisztában vannak azzal, mi forog kockán. A magyar, lengyel, cseh és szlovák vezetőkkel ellentétben ugyanis a nyugat „nem meri védelmében venni zsidó-keresztény identitását és humanista értékeit”.

A szélsőjobboldali politikus szerint ennek egyik oka, hogy Nyugat-Európában, különösen Hollandiában a kulturális relativizmus, az „önutálat” lett a divat. Ezért kerülhetett ezekben az országokban hatalomra egy olyan vezetés, amely több módon is segíti az iszlámot. A magyarok azonban – legalábbis Wilders szerint – nem estek ebbe a hibába.

Bár a Volksrant ügyelt rá, hogy ugyanebben a témában lehozza a holland 66-os Demokraták pártelnökének, Alexander Pechtoldnak a véleményét is, Wilders már máskor is többször megragadta az alkalmat, hogy dicsérje Orbán Viktort és a magyar kormányt – emlékeztet a zoom.hu. A Breibarton megjelent cikk mellett tavaly például a magyar kormányfőt nevezte meg az „Év emberének” Twitter-oldalán.

Persze ez nem jelenti azt, hogy a Szabadságpárt vezetőjének néha ne gyűlne meg a baja a magyarokkal. Ahogy a zoom.hu megírta, Wilders december közepén a magyar származású Hegedüs Gézát jelölte a párt rotterdami listájának élére. Egy nappal később kénytelen volt visszavonni a döntését, miután kiderült, hogy a holland politikai életben addig ismeretlen Hegedüs nézetei még a Szabadságpárt támogatóinak is túlzóak voltak.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.