Valami tényleg nincs rendben az Eliosnál, a bíróságot meggyőzték a bizonyítékok

2019. április 10., 08:51

Szerző:

A magyar bíróságot meggyőzték a kartellgyanút megalapozó brüsszeli bizonyítékok – erre következtetett a 24.hu által megkérdezett versenyjogi szakértő az Eliosnál történt rajtaütésből.

Az Index írta meg, hogy az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának ellenőrei kartellezés gyanújával rajtaütésszerű akciót hajtottak végre öt magyarországi cégnél. Ezek egyike a 2015-ig Orbán Viktor vejéhez, Tiborcz István résztulajdonában álló Elios Zrt. volt. Az a társaság, amelynél az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) súlyos szabálytalanságokat talált.

Tiborcz István
Fotó: Merész Márton

A 24.hu érdeklődött a Gazdasági Versenyhivatalnál az öt cégről, és hogy a hivatal hány munkatárssal vett részt az akcióban, de azt a választ kapták, hogy bizottsági ügyekről nem tudnak tájékoztatást adni.

A portál viszont azt írja, hogy a brüsszeli versenypolitikai főigazgatóságnak értesítenie kellett a magyar versenyhivatalt, és közbenjárását kérni a magyar bíróságnál. Bírósági engedély nélkül ugyanis nem lehet  helyszíni vizsgálatot, házkutatást tartani, és a bíróság csak akkor ad engedélyt, ha a gyanú megfelelően alá van támasztva bizonyítékokkal.

A brüsszeli versenyhatóság olyan ügyekben vizsgálódhat, ami érintheti az uniós piacot, ilyen az összejátszás, piacfelosztás gyanúja, vagyis olyan ügyek, amikor sérül a tisztességes versenyhez való jog.

Az OLAF költségvetési csalás és szervezett bűnözés nyomaira bukkant, ezért kérte a vizsgálatot, de a magyar hatóságok bűncselekmény hiányában lezárták az ügyet. Brüsszelből jelezték, hogy ezzel nincs vége, úgy tűnik, a kartellgyanú továbbra is fennáll.

Az OLAF vizsgálati anyaga az alábbi, összejátszásra utaló jeleket nevezte meg:

  • Mórahalmon az Elioson kívül egy olyan cég versengett, amelyik előbb segített a pályázat előkészítésében, majd elindult azon ajánlattevőként. A Simó (későbbi nevén SMHV) Kft.-ről van szó, állandó szereplője volt az Elios-szériának.
  • Hódmezővásárhelyen az Elios (még ES Holdingként indulva) nyert 2010-ben másik két pályázóval, a Tungsram-Schréder Zrt.-vel és a MetalCom Zrt.-vel szemben. A Tungsram-Schréder a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, de végül az ES Holding lecserélte alvállalkozóját, helyette a Tungsram-Schrédert bízta meg a feladattal.
  • A Tungsram később az Elios állandó partnerévé vált, a vizsgált 35 tenderből 26-szor volt a beszállító. Közben a pályázati kiírások alapján fontos szemponttá vált a partnerség, mintha csak Tungsram-lámpákkal lehetett volna teljesíteni a megbízásokat. A hirdetmények közül 12-ben konkrétan szerepelt is a Tungsram neve.
  • Jászberényben ugyanannyi lámpára a Tungsram-Schréder Zrt. az Eliosnak 64 millióval olcsóbb ajánlatot adott, a SAG Hungária Kft.-nek. Utóbbi talált végül olcsóbb megoldást, de kizárták az eljárásból.
  • Az U-Light Kft.-re mintha a vesztes szerepét osztották volna, egyszer sem nyert.

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.