Ujhelyi István pert nyert, a bíróság szerint nem igaz, hogy a Szeviép finanszírozta politikus házfelújítását

2019. június 21., 18:23

Szerző:

Sajtó-helyreigazításra kötelezte a Délmagyarország írott és online változatát a Szegedi Törvényszék pénteken hozott első fokú ítéletében, mert valótlanul híresztelték, hogy Ujhelyi István, az Európai Parlament szocialista képviselőjének szőregi házát több tízmillió forintért a Szeviép egy közbeiktatott cég segítségével újította fel - írja a szeged.hu.

A Délmagyarországnak az ítélet jogerőre emelkedésétől számított öt napon belül az Ujhelyi által sérelmezett cikkekkel azonos helyen és terjedelemben helyreigazítást kell közölnie.

Lakatos Péter bíró az ítélet indoklásában elmondta, hogy a per korábbi tárgyalási napján tanúként meghallgatták Baranyi Sándort, a Szeviép Zrt. korábbi igazgatósági tagját, de tanúvallomása nem volt értékelhető. Ő semmi mást nem mondott, mint amit a Délmagyarországnak adott interjújában, ez pedig nem volt értékelhető bizonyítékként, mert

egy tényt ugyanazzal a ténnyel nem lehet igazolni.

Az ítélet indoklása kitért arra is, hogy a per másik tanúja, Pistrui László (2009-ig ő is a Szeviép igazgatóságának tagja volt) teljesen más történetet adott elő annak a 38 millió forintnak a rendeltetéséről, mint amiről Baranyi Sándor a Délmagyarországnak adott interjújában beszélt. A két tanú két merőben más dologról beszélt bírósági meghallgatásukkor.

Ebben a sajtó-helyreigazítási perben bizonyítási kötelezettség az alperest terhelte, aki ennek nem tudott eleget tenni – állapította meg a bíró. A Délmagyarország kiadóját a Lapcom Kft.-t a Szegedi Törvényszék 377 ezer forint perköltség és 36 ezer forint egyéb költség megfizetésére kötelezték. Az ítélet nem jogerős, 15 napon belül lehet fellebbezést benyújtani.

Ujhelyi István múlt héten ugyanebben az ügyben a Déli Szó és a Szeged Ma ellen is nyert első fokon.

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.