Túl sikeres volt a somlóvásárhelyi iskola, ezért eltávolították az igazgatónőt

2018. január 12., 19:43

Szerző:

Harminc éve dolgozott a Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskolában, és 10 éve vezette az intézményt Martonné Vathy Hedvig. Számos sikert elért, tavaly például három pályázaton 160 millió forint EU-s támogatást nyert el az iskola fejlesztésére. A tankerület vezetője mégis áthelyeztette az igazgatónőt egy pápai általános iskolába – számolt be a 24.hu az ügyről.

Martonné és az iskola meglehetős hírnévre tett szert, az egész Dunántúlról jártak pedagógusok szakmai tapasztalatszerzésre az általa vezetett iskolába, amely már több éve átvette a Stanford Egyetemen kifejlesztett Komplex Instrukciós Programot. Ez sokat segített a település halmozottan hátrányos helyzetű gyerekeinek képességfejlesztésében: informatikai eszközökkel szerelték fel a tantermeket, az igazgatónő szakadatlan a fejlesztéseket sürgette. Ennek hatására még a plébánián is szerveztek tanodát a diákok felzárkóztatására.

Tavaly az iskola az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP) három pályázatával is nyert. A forrást iskolarádió beindítására, iskolaújságra, ökokertre, szakkörökre, klubokra, sportrendezvényekre, illetve a környék iskoláival testvériskolai kapcsolat kiépítésére nyerték el. Szeptemberben hirdették ki, hogy egy 75, egy 70 és egy 15 milliós támogatást, összesen 160 millió forintot nyert el az iskola. Amiből egyelőre egy fillért sem láttak.

Fotó: Facebook/Somlóvásárhelyi Széchenyi István Általános Iskola

Két hónappal a pályázat kihirdetése után, novemberben Egyházi Andrea, az illetékes pápai tankerület vezetője berendelte az igazgatónőt, és órákon keresztül faggatta a pályázatról. Állítólag nehezményezte, hogy pályázatíró céget is bevontak a pályázatok benyújtásához. Azt is kifogásolta, hogy az iskola nem indulhatott volna két pályázaton egyszerre, mert ezt egy későbbi módosítás kizárta.

Az eredményhirdetést követő faggatózás azért is meglepő, mivel az iskola kizárólag a tankerület támogatásával nyújthatta be pályázatát. Az iskolák dolgozzák ki a szakmai programokat, de a pályázatot már a tankerület nyújtja be. Ahogy ebben az esetben is, ezért írta alá Egyházi többször is a somlóvásárhelyi pályázatokat.

Egyházi  aztán december 8-án a munkatársaival együtt kivonult az iskolába. Az igazgatónőt zárt ajtók mögött meghallgatták, az igazgatónő pedig a nap végére aláírta saját lemondását, idegösszeomlást kapott. Áthelyezték egy pápai általános iskolába, hogy ott alsó tagozatosokat tanítson négy diplomával és a mesterpedagógusi fokozatával. Helyére az egyik szomszéd falu, Nagyalásony tanítónője került, a somlóvásárhelyi iskola által elnyert legnagyobb összegű pályázatot pedig Egyházi átadta egy másik falu iskolájának. Annak a nagyalásonyi iskolának, ahonnan az új igazgatónő érkezett.

Néhány nappal később Egyházi összehívta az iskola tantestületét, ahol nyilvános szavazást kért az új igazgatónő kinevezéséről. Ezt a 18-ból mindössze két pedagógus támogatta, amire Egyházi közölte, hogy a tantestületnek csak egyetértési joga van, ezért nem kell figyelembe vennie az eredményt. A 24.hu értesülései szerint Egyházi vitába keveredett a pályázatíró céggel is, megtagadta munkadíjuk kifizetését, ezzel szemben aláírta a tankerület és az iskola közötti támogatási szerződéseket, tehát elvileg az összeget is folyósíthatták volna. Pályázóként a támogatási összeg is a tankerület bankszámlájára érkezett be, nem az iskoláéra.

Egyházi a 24.hu-t e-mailben arról tájékoztatta, hogy a tankerület vizsgálatot indított, mert szabálytalanságok gyanúja merült fel, hangsúlyozandó, hogy az általa elvileg engedélyezett és aláírt pályázatokkal kapcsolatban. Azt nem árulta el, hogy milyen szabálytalanságokról van szó, az EFOP-iroda nem tud a vizsgálatról.

A 24.hu csütörtöki cikke után Egyházi egy rendkívüli pénteki gyűlésre hívta össze a tantestületet, de ezen végül ő maga nem jelent meg. A portál megkereste Martonnét is, aki nem nyilatkozhatott, mert titoktartásra kötelezték. Egyházit is megkeresték, de ő nem reagált rá, csak a korábban feltett kérdésekre válaszolt, és csak az első cikk megjelenése után.

Decemberben a somlóvásárhelyi szülői közösség egyébként írt egy tiltakozó levelet küldtek Balog Zoltán humánerőforrás-miniszternek, akitől segítséget kértek. 

„A tankerület vezetőjének az a feladata, hogy támogassa az iskolák működését, hogy az ott folyó munka szolgálja az iskolákba járó gyerekek fejlődését. Nem értjük, hogy a tankerület vezetője, miért veszi el a somlóvásárhelyi iskolára írt pályázatot Somlóvásárhelytől, és adja más iskolának. Miért kényszeríti az igazgató asszonyt lemondásra oly módon, hogy idegileg kikészíti”.

– hangzik a 160 ember aláírt levél, amelyre válasz egyelőre nem érkezett, de pénteken a Klebelsberg Központ kiadott egy közleményt azzal a nem túl megalapozott állítással, hogy a 24.hu cikke hazugságokat tartalmaz.

„A tankerületi központhoz eljutott információk alapján az intézményvezető több szabálytalanságot követett el a nevezett pályázatok, valamint a hivatali működése során is, ezért vizsgálatot indított a fenntartó a történtek feltárására. Az intézményvezető saját maga kérte a felmentését és az áthelyezését, szó sem volt semmiféle nyomásgyakorlásról. A tankerületi központ időközben - a vizsgálat lezárása után - az ügyben büntetőfeljelentést tett ismeretlen tettes ellen közfeladati helyzettel való visszaélés bűntette alapos gyanújával” – szerepel a közleményben.

 

Túllépte a hatáskörét?

UPDATE Kérdéseinkkel pénteken megkerestük a pápai tankerület fenntartóját, a Klebelsberg Központot. Megkérdeztük, hogy milyen jogcímen csoportosította át a pápai tankerület a legnagyobb összegű pályázatot másik iskolába, amire hétfőn azt válaszolták, hogy mivel mind a három benyújtott pályázat nyert, az irányító hatósággal egyeztetve kérték a pályázat módosítását. Ezzel a tankerülethez tartozó több iskola is részesedhet fejlesztésből, a projekt alapvető célját követve. Állításuk szerint Martonné a tankerületi központ tudta és beleegyezése nélkül, saját hatáskörét túllépve bízta meg a pályázatíró céget, a beszerzési eljárásokat mellőzve kért árajánlatokat. A tankerület – fűzték hozzá – utólag kért árajánlatokat, és ezek jóval alacsonyabbak voltak, mint a felkért cég ajánlata. A fenntartó tudomására azután jutott az ügy, hogy a cég benyújtotta a számlát. Ekkor indította a pápai központ a vizsgálatot, amely büntető-feljelentéssel zárult.

Megkérdeztük azt is, hogy ha vizsgálat folyik annak a pályázatnak az ügyében, amelyet Egyházi engedélyezett és aláírt, akkor felfüggesztik-e őt a vizsgálat idejére. A Klebelsberg Központ szerint ez a kérdésünk nem értelmezhető, mivel ő nem követett el szabálytalanságot.

A múlt pénteki gyűlést Egyházi hívta össze, hanem az intézményvezető helyettes.

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.