Több utcának is ugyanaz a neve Tolnán, ezért nem érkeznek meg a levelek és össze-vissza bóklásznak a szakemberek

2020. január 24., 12:52

Szerző:

Több utcának is ugyanaz a neve Tolnán, ezért nem érkeznek meg a levelek és eltévednek a szakemberek - számolt be az RTL Klub Híradója a városban uralkodó állapotokról.

Tolnának Ady Endre, Árpád, Bartók Béla, Deák Ferenc, Petőfi és Rákóczi utcája is kettő van. A kisvárosban összesen tizenkét olyan utcapár található, amelyeknek azonos a neve. Ez a helyiek szerint megtévesztő, de van logikus magyarázat arra, hogy miért alakult így.

Mözs, ami korábban különálló falu volt, szép lassan összenőtt Tolnával, a rendszerváltás előtti utolsó magyar községegyesítéssel lett a tolnai járás székhelyének része. Az összeolvadás három évtizeddel ezelőtt történt, de a megegyező nevű utcákat sem a mözsi, sem a tolnai városrészben nem nevezték át.

A tolnai jegyző azonban úgy gondolta, hogy az utcanevek megváltoztatása nagyobb kellemetlenséget okozna, mint a mostani helyzet. 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.