Több, mint 3300-an vannak magáncsődben, ők védve vannak a végrehajtásoktól

2019. február 16., 09:55

Szerző:

Jelenleg több, mint 3300 embernek nyújt védelmet a 2015-ben bevezetett magáncsőd intézménye - írta a Magyar Nemzet az Igazságügyi Minisztérium közlésére hivatkozva. Eszerint február 7-ig összesen 1460 adósságrendezési eljárást jegyeztek fel, és ezek közül 1231 jelenleg is folyamatban van.

A szóban forgó eljárások összesen több mint 3300 embernek nyújtanak védelmet. Az 1231 adós mellett megközelíti a 650-et az adóstársak száma, 400-ra tehető az egyéb kötelezettek - például a kezesek - csoportja, ahogy meglehetősen nagy a családtagok tábora is. A tárca rámutatott, hogy a családi csődvédelem az adósoknak, az adóstársaknak és a velük közös háztartásban élő közeli hozzátartozóknak is oltalmat garantál a végrehajtáson kívüli kényszerértékesítéssel és a végrehajtási eljárásokkal szemben - olvasható a lapban.

A lap érdeklődésére Schadl György, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke elmondta: a tapasztalatok szerint a családi csődvédelem alkalmas lehet arra, hogy megfelelő kiutat mutasson az anyagi problémákból azoknak az adósoknak, akik némi vagyonnal, jövedelemmel rendelkeznek. Ugyanakkor hozzátette, a magáncsőd csak egy az elmúlt évek adósokat segítő intézkedései és a devizahitelek következményeinek felszámolásáért hozott kormányzati lépések közül.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.