Tizenhárom év hat hónap börtönbüntetésre ítélték a két hajléktalan megölésével vádolt fiút

2018. szeptember 7., 15:38

Szerző:

Pénteken a Tatabányai Törvényszék 13 év hat hónap börtönbüntetésre ítélte azt a fiatalkorút, aki a vád szerint két hajléktalant ölt megy egy éjszaka Tatabányán tavaly áprilisban – írja az Index.

A vád szerint M. A. tavaly mindössze 15 évesen brutálisan megvert és megölt két hajléktalant, majd hazament. Májusban a vádlott megváltoztatta vallomását, és azt állította, hogy nem egyedül bántalmazta az áldozatokat, ezért elnapolták az ítéletet. A fiú azt állította, hogy Maci nevű ismerősével együtt követték el a második gyilkosságot, és Maci volt a felbujtó. A bíróság pénteken nem látta megalapozottnak ezt az állítást.

A bíró indoklásában azt mondta, ha valóban lett volna felbujtótársa, akkor a vádlott részletesen el tudta volna, mit és hogyan beszéltek a gyilkosság estéjén. Helyette csak annyit közölt, hogy nem akar „hülyeséget mondani”. Ezért az első vallomását vette figyelembe a bíróság.

A vádirat szerint a kamasz az anyjával és kisöccsével együtt élt egy egyszobás albérletben Tatabányán. Apja soha nem ismerte el őt. A 15 éves fiú egy speciális nevelési igényű iskolában a hetedik osztályba járt. Iskolai magatartása és a rossz tanulmányi eredményei miatt már hétéves korában nyilvántartásba került a Gyermekjóléti Központnál. Két éve saját maga kérte, hogy vegyék állami gondozásba, mert úgy érezte, anyja csak az öccsét szereti.

Mivel a vádlott fiatalkorú, így a kiszabható maximum büntetés ebben az esetben tizenöt év. Súlyosbító körülmény volt a gyilkosság brutalitása, enyhítő körülmény pedig az, hogy a vádlott kezdetektől bűnösnek vallotta magát, hogy megbánta tettét, illetve családi körülményei miatt olyan helyzetbe került, hogy elkövethetett egy ilyen cselekményt.

A tárgyaláson szót kért a fiú anyja is.

– Ha ez a gyerek puszta kézzel, sportcipőben így bánt valakit, akkor annak valamilyen jele kellett volna lennie. A gyereken nem végeztek látleletet. Ha én odaütök valakinek, akkor az látszik. Én láttam őt először aznap reggel, nem volt rajta vér. A gyereken ennek nincs jele, miért? Mindig azt mondják, hogy én vagyok a rossz anya. Nem drogozom, nem iszom, csak dolgozom, hogy fenntartsam az albérletet

– mondta az asszony.

A fiú nem akart semmit mondani az utolsó szó jogán.

A bíróság különös kegyetlenséggel, védekezésre képtelen, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettében és kétrendbeli kifosztásban találta bűnösnek a fiút, aki így a fiatalkorúak börtönébe kerül, és leghamarabb a büntetés kétharmadának letöltése után szabadulhat. A vádlott fellebbezett, az ítélet nem jogerős.

Amint azt megírtuk, májusban a fiú anyja elleni is vádat emelt kiskorú veszélyeztetése miatt vádat a Tatabányai Járási és Nyomozó Ügyészség egy asszony ellen.

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.