Tiborcz István a volt Elios-vezérrel az oldalán ismét állami milliárdokhoz jut

2019. április 1., 14:12

Szerző:

A Tiborcz István-féle BDPST Zrt. a Budapest Bank 2,99 milliárd forintos kölcsöne segítségével újíthatja fel a pesti Szabadság térre néző Adria-palotát – tudta meg a Válasz Online.

A hitelszerződésen ráadásul a BDPST képviselőjeként Sájer Gábort jelölték meg. Ő korábban az Elios vezéreként működött, az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) által kifogásolt ügyekben is.

Tiborcz István, Orbán Viktor miniszterelnök veje ezzel ismét állami források közelébe került, pedig négy éve éppen azért szállt ki több vállalkozásából, hogy sikereit még véletlenül se lehessen összefüggésbe hozni a politikai vezetéssel.


Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala

Tavaly júliusban az Orbán-kormány mégis nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá minősítette a Tiborcz-tulajdonú BDPST projektjét, budapesti luxushotel-fejlesztést, amely a Vörösmarty téren található Dorottya-háztömböt is érinti. Ez annyit jelentett, hogy a hatóságok soron kívüli eljárásokkal segítették a beruházót, de egy későbbi rendeletmódosítás azt is lehetővé tette, hogy a tulajdonosok kedvük szerint alakítsák át a szecessziós műemléképületet.

Ezután a BDPST társtulajdonossá lépett elő a nagyüzemi irodaház-bérbeadóként ismert, és Mészáros Lőrinc tőzsdei portfóliójába tartozó Appeninn Vagyonkezelő Holding Nyrt.-ben. Idén márciusban pedig a Tiborcz-féle cégcsoport megvette az Adria-palotát.

A dokumentumban nevesített Sájer Gábor az OLAF által feltárt, szervezett csalási mechanizmus nyomait viselő, a magyar adófizetőknek végül 13 milliárd forintba fájó Elios-ügy kulcsfigurája, a közvilágítós vállalat egykori irányítója.

A portál érdeklődött a BDPST-nél, hogy Sájer Gábor milyen minőségben dolgozik a társaságnak. A cég válaszában azt írta, hogy 

„Sájer Gábor nem munkavállalója a vállalatnak, nem áll alkalmazotti jogviszonyban a BDPST Zrt.-vel, annak irányításában semmilyen tisztséget nem tölt be. A jelenleg független üzletemberként tevékenykedő Sájer Gábor ugyanakkor régóta üzleti kapcsolatot ápol a BDPST Zrt. többségi tulajdonosával, Tiborcz Istvánnal, és alkalmanként gazdasági tanácsokkal segíti – külsős tanácsadóként – a cégcsoport munkáját.”

A portál szerint ezzel mára újra összeállt a nagy Elios-csapat.