TGM és az LMP: újabb baleset lehetséges a tározónál

Az ajkai vörösiszap-tározó katasztrófája által sújtott településekre múlt héten megkezdték a lakosság visszatelepítését. A Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika szerint súlyosan felelőtlenek az erre vonatkozó kormányzati intézkedések. A két hete bekövetkezett baleset óta a közvetlenül érintett településeken kívül, a vörösiszappal borított több mint 10 négyzetkilométeres területen még meg sem kezdődött a szennyező anyag összegyűjtése és megfelelő elhelyezése. A száradó vörösiszapból fakadó, nehézfémekkel és más veszélyes anyagokkal szennyezett porszennyezés koncentrációja mind a hivatalos, mind a független (pl. Greenpeace által végzett) mérések szerint jelentősen meghaladja az egészségügyi határértéket. Meggyőződésünk, hogy a lakosság visszatérésének engedélyezése és szorgalmazása a kormányzat részéről az érintettek egészségével való felelőtlen játék.

2010. október 18., 21:16

Ráadásul tegnap óta esik az eső a térségben, és a hét egészére csapadékot jeleznek előre. A sérült X. kazetta északi falának statikai állapotáról továbbra sincsenek megnyugtató hírek, a környezetvédelmi államtitkár szerint az ”bármelyik pillanatban leszakadhat”. Amennyiben ez bekövetkezik, az a további kazetták stabilitását is veszélyezteti. Egy ilyen újabb baleset esetére az elmúlt két hétben sietve létrehozott, és csupán Kolontárt – jól-rosszul – védő gátak nem jelentenek megfelelő védelmet.

Devecserből ráadásul kivonták azokat a katonai egységeket, amelyek baleset esetén az evakuálást végrehajthatják.

Mindez így együtt a településekre visszatért közösség életének veszélyeztetésével egyenlő.

Ezért a Zöld Baloldal és a Lehet Más a Politika követeli a magyar kormánytól, hogy állítsa le a lakosság visszatelepítését, és azonnal találja meg a településekre eddig visszatértek számára a településeken kívüli elhelyezés lehetőségét - közölte a két párt a 168 Óra online-nal. A közleményt a Zöld Baloldal részéról Tamás Gáspár Miklós filozófus, a ZB elnöke jegyzi.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.