Terhes tinédzserek

Egyre több az olyan kiskorú, tizenhárom-tizennégy éves, akinek volt már szexuális kapcsolata. Növekszik a várandós tinédzserek száma is. Hiányzik az időben elkezdett, hatékony felvilágosítás. E téren az iskola nem képes pótolni az intimebb szülői odafigyelést. HERSKOVITS ESZTER írása.

2010. február 2., 15:23

A Péterfy Sándor Utcai Kórház gyermeknőgyógyásza, Dikó Mariann egyre több fiatal páciensétől hallja: első szexuális élményük tizenhárom-tizennégy évesen esett meg. De az is rendre kiderül róluk, hogy elővigyázatlanok, a nemiség, a fogamzás legalapvetőbb kérdéseivel sincsenek tisztában.
– Megdöbbentő a tinédzserek felkészületlensége. Sokszor eszükbe sem jut, hogy védekezzenek. Akár néhány órás ismeretség után is szexuális kapcsolatba lépnek. Mivel egyre ifjabban kezdik a szexuális életet, egyre fiatalabb várandós tinik érkeznek hozzánk.

Kettős élet

Egyes felmérések szerint Magyarországon 2008-ban több mint 40 ezer terhességmegszakítást végeztek, ennek tíz százalékát tizennyolc év alatti lányokon. Dikó Mariann több éve saját nyilvántartást vezet. Míg 2004-ben a 16-17 évesek voltak többségben a terhes tinik listáján, 2008-ban akadt 13 éves állapotos lány is, a 14 éves kori terhesség pedig gyakorivá vált. Java részük abortusszal végződik, amelyhez persze szülői engedély szükséges.
– Csakhogy sok tinédzser kettős életet él. A szülők nem tudnak lányuk szexuális kapcsolatáról. Megesik, a gyerek megígéri a rendelőben, hogy visszajön a mamájával, aztán eltűnik. Fél a szülői reakciótól. Ilyenkor kötelezően védőnővel kerestetjük – említi Dikó Mariann.

Egyik páciense öngyilkosságot kísérelt meg, miután kiderült, terhes
. Megmentették. Szülei nem sejtették, mi motiválta a tettét. Később megjelent a családnál a terhes tinit kereső védőnő. A szülők akkor szembesültek azzal, hogy a lányuk állapotos.
Dikó Mariann szerint a tinédzserlányok legtöbbször azért mennek bele szexuális kapcsolatba – akár néhány nap ismeretség után is –, mert nem akarnak „lemaradni” az osztálytársaiktól.
– Nemegyszer az anya hozza el hozzám a tinilányát: az osztályban már mindenkinek van szexuális kapcsolata, írjak fel gyógyszert az ő gyerekének is, biztos, ami biztos. A gyerek ezt joggal értelmezheti úgy: zöld utat kapott szüleitől a szexuális életre.
Szlobodnyik Csaba klinikai szakpszichológus úgy véli, a tinédzser a fogyasztói kultúra által megszabott magatartásmintát követi, a szexualitást afféle árucikként kezeli.
– A tinik pszichésen éretlenek a nemi életre, de a modern kor félreértelmezett „versenyszelleme” azt diktálja: ha már a környezetükben mindenki elveszítette a szüzességét, ők sem maradhatnak ki.
A pszichológus tapasztalata szerint a kamaszokból sokszor teljesen hiányzik az önbecsülés. Értéktelennek tartják a testüket is.
– Egy üveg kóláért képes volt lefeküdni valakivel egy jó családban szocializálódott lány. Több ehhez hasonló esetem is volt.

A másik nem

Amúgy a pszichológia az „abúzus”, vagyis a visszaélés, jogtalanság formái között tartja számon a tinédzserkori szexualitást. Még akkor is, ha – mondjuk – tényleges erőszak nem történt.
– A korai nemi élet – magyarázza Szlobodnyik – szinte minden esetben személyiségproblémákhoz vezet. Érzelmi és fizikai károsodással jár.
A szexuális abúzust átélt lányoknak később nehéz normális kapcsolatot kialakítaniuk. Az egyik leggyakoribb következmény, hogy elrontják viszonyukat a másik nemmel. Egyik pillanatban szabályosan „ráfolynak” a másikra, tőle teszik függővé magukat. Aztán a heves lángolás hirtelen átcsap gyűlöletbe. Sokszor nem tudják eldönteni: párkapcsolatuk valós érzelmeken alapul-e, vagy a férfiak csak kihasználják őket szexuálisan.

Abban egyetértenek a szakértők:
a tiniterhességek megelőzésének legjobb módszere az időben elkezdett felvilágosítás.
Ugyanakkor ezen a téren az iskola nem veheti át a szülő szerepét. A diákok ugyanis egy kalap alá veszik a tanárok által tartott felvilágosító órát a kötelező tantárgyakkal. Magyarán: nem veszik komolyan.
– Semmi sem pótolhatja a szülői figyelmet. A tinédzserkori terhességek – néhány kivételtől eltekintve – olyan családokban fordulnak elő, ahol a szülő-gyerek kapcsolat nem tökéletes. Sem kellő odafigyelést, sem elegendő információt nem kap a tini. Eleve vesztes pozíció, ha a szülő nem tudja, hogy a gyereke nemi életet él. Ilyen helyzetet pedig nem könnyű kezelni. A teljes tiltás nyilvánvalóan semmit sem ér, hiszen addig sem kapott kapcsolatához beleegyezést a gyerek – jelenti ki Szlobodnyik Csaba.

Kényes helyzetek

Más kérdés, de lényeges: a szülőket senki sem világosítja fel. Ők még másként szocializálódtak, más problémákkal kellett szembenézniük. Őket gyerekkorukban még az alkoholfogyasztástól féltették.

Márpedig a gyerek nyelvén érteni kell. És ha a szülő nem tud őszintén beszélni a gyerekével akár a szexualitásról, akkor az eltávolodás bajosan kerülhető el. Egyébként „kényes helyzetekben” a legtöbb szülő önvizsgálatot tart. Megpróbál több időt tölteni gyerekével, s helyreállítani a megbillent kapcsolatukat.

18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.