Gyorsan törölték a tanulmányt, ami a debreceni akkumulátorgyár brutális vízfogyasztásáról szól

Egy vízvezetéképítést előkészítő hatástanulmány 60 ezer köbméteres napi felhasználást állapít meg a CATL épülő debreceni akkumulátorgyáránál, a kormányhivatal oldaláról az anyag már le is került.

2023. február 3., 17:20

Szerző:

Bár Debrecen városvezetése korábban azt is tagadni próbálta, hogy napi 40 ezer köbméter vízfelhasználással működne a jövőben az amúgy környezetre is károsnak tartott CATL akkumulátorgyára. Egy immár eltüntetett tanulmányt szúrt ki azonban a 24.hu, ami a Hajdú-Bihar Vármegyei Kormányhivatal honlapján jelent meg, és éppen a vízvezetékhálózat módosításáról szól a gyár telepítése során.

Ebből az derült ki, hogy a vízfelhasználás akár a napi 60 ezer köbmétert is elérheti. A tanulmányt a debreceni önkormányzat 100 százalékos tulajdonú cége, a Debreceni Infrastruktúra Fejlesztő Kft. megbízásából készítette az Enviro-Expert Kft. A tanulmány még jóval a kitört tiltakozások előtt, 2022. decemberében elkészült. Arról írnak, az ipari park vízellátásához majdnem 7 kilométer hosszú távvezeték kiépítésére lesz majd szükség. Sőt, megjegyezték,

„a déli ipari park (DIP I-II-III.) teljes ivóvízigénye a felfutást követően megrendelői adatszolgáltatás alapján ~1770 m3/h (~42 500 m3/nap), melyet egyenlőtlenségi tényezővel számolva a reális vízigény 40 000-60 000 m3/nap intervallumon belül lesz.”

Hozzátették, ezzel a vízmennyiséggel egy év alatt 87600 olimpiai úszómedencét lehetne feltölteni.

Ezek pedig a távvezeték forrása miatt a városi, lakossági vízfogyasztáshoz adódnak majd hozzá. Ezzel párhuzamosan az akkumulátorgyár szennyvízteremlése a tanulmány szerint akkora lesz, hogy annak külön szennyvíztisztítót kellene építeni, ilyesmiről azonban még nem beszéltek a beruházás során.

Megjelenése után két nappal, szerdán, a tanulmány azonban már eltűnt az oldalról. Érdekes egybeesés, hogy éppen ezen a héten kezdte szórni a debreceni önkormányzat ellenkampány-anyagait arról, miért „hazugság” mindaz, amit a tiltakozó debreceni civilek az akkumulátorgyárról állítanak. Ebben azt állítják,

„a Déli Gazdasági Övezet teljes vízfogyasztása – minden odakerülő vállalat igényét figyelembe véve – összesen 24 ezer köbméter/napban van maximálva, egyhangúlag, ellenszavazat nélkül meghozott közgyűlési döntés alapján”.

A 24.hu kérdéseire Papp László debreceni polgármester hivatal úgy válaszolt, szerintük a tanulmányt készítő szakértő „tévedett”, félreérthetően fogalmazott, ezért a megrendelő önkormányzat a tanulmány pontosítását kérte. Szerintük ezért is vették le azt a honlapról.

(Kiemelt kép: A Debrecenbe akkumulátorgyárat tervező CATL logója. Fotó: Martin Schutt / dpa / AFP)

A sorkatonaság visszavezetése minden nemzet saját ügye, ezt nem egy egységes, "birodalmi, brüsszeli, európai uniós hadseregben" kellene megtenni, mert akkor "más döntene a magyarok véréről" és ez elfogadhatatlan – jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában pénteken.

A Medián friss, még a köztévés vita előtt készített mérése szerint a Fidesz és a Tisza Párt is erősödött, míg a DK–MSZP–Párbeszéd-lista támogatottsága csökkent, bár még így is biztos helye van az Európai Parlamentben. A Momentum és a Mi Hazánk határeset, a Kutyapárt viszont bezuhant.