Két héttel többet adnának a szülőknek, hogy kérjék a hatéves gyermekük felmentését a tankötelezetetség alól

2019. november 28., 18:11

Szerző:

Január 15-ről január 31-re javasolja módosítani az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága azt a határidőt, ameddig a szülő kérheti hatéves gyermeke tankötelezettség alóli felmentését.

A bizottság csütörtöki ülésén a szakképzésről szóló törvény hatálybalépésével összefüggő módosító és hatályon kívül helyező rendelkezésekről szóló törvényjavaslathoz Salacz László (Fidesz) szóbeli módosító indítványt kezdeményezett, miszerint aki felmentést kér a 2020/2021-es tanévre a tankötelezettség alól, az kérelmét január 31-ig nyújthatja be az engedélyező szervhez.

A módosítást a bizottság jóváhagyta.

Arató Gergely (DK) a vitában üdvözölte, az alternatív iskolákat érintő kulturális bizottsági módosítást. E szerint az alternatív óvodák, iskolák a 2019. december 31-én hatályos, végleges működési engedélyben, valamint az oktatásért felelős miniszter által kiadott vagy jóváhagyott óvodapedagógiai programban vagy iskolai kerettantervben foglaltak szerint változatlan formában folytathatják tevékenységüket addig, amíg a pedagógiai programban foglaltakat nem kívánják módosítani vagy erre jogszabály nem kötelezi őket.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.