Tanévenként akár 5,7 millió forint is lehet, ha a romló teljesítményű államiknál jobb iskolába akarja járatni gyermekét

Drága a menekülés a lezüllesztett köznevelésből, mégis egyre inkább magániskolákba járatja gyermekét az elit. A külföldi fenntartású iskolák elvégzése például egy lakás áránál többet kóstálhat.

2018. február 11., 13:25

Szerző:

Egyre több szülő keres alternatívát az állami iskola helyett – írta az eduline.hu, amely szerint van, aki tanulócsoportot alapít, mások alternatív vagy egyházi iskolákat próbálnak ki, akinek pedig bírja a pénztárcája, a Budapesten működő, külföldi fenntartású középiskolák mellett is dönthet.

A portál összeállítása szerint ugyanis a kilencvenes években több nemzetközi iskola jött létre a fővárosban és a környező településeken, ráadásul:

legtöbbjük külföldi tanterv alapján szervezi az oktatást, a végzősök külföldi vagy nemzetközi érettségivel zárják tanulmányaikat, így könnyen tovább tudnak tanulni nemcsak itthon, hanem bármelyik külföldi egyetemen is. 

A Nagykovácsiban lévő American International School of Budapestben a középiskolások évente 22 200-22 800 dollárt, vagyis 5,5-5,7 millió forintot fizetnek. A Britannica International School Magyarországban a gimnáziumi osztályokban tanulóknak 4 310 000-4 390 000 forint egy tanév.

„Erkölcs, fegyelem, tisztelet” – ez a mottója a Greater Grace International School angol tannyelvű, keresztény szellemiségű nemzetközi magániskolának. Itt egy alsós diák tandíja 3 385 000 forint évente, a 9-10. évfolyamosok 3 890 000, a 11-12. osztályosok pedig 3 985 000 forintot fizetnek.

A Gustav Eiffel Francia Óvodába, Általános Iskolába és Gimnáziumba majdnem negyven országból érkeznek diákok, az oktatás a francia oktatási minisztérium hivatalos tantervét követi. Az alsó tagozatban több mint 1,5 millió forintot, felső tagozatban és gimnáziumban pedig 1 millió 800 ezer forintot kell fizetni tanévenként.

Az 1990-ben alapított Budapesti Német Iskola és Thomas Mann Gimnáziumban az oktatás német nyelven, a német tantervhez igazodva folyik. A tandíj évi 3150-3975 euró, vagyis 976 000-1 230 000 forint.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.