Takaró Mihály miatt lemondtak a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó szakértők a Nemzeti alaptanterv munkabizottságában

2019. szeptember 25., 10:15

Szerző:

Június végén otthagyta az új Nemzeti alaptanterv (NAT) előkészítésével megbízott kutatócsoportot a magyar nyelv és irodalom tantárgyon dolgozó valamennyi szakértő, összesen hat fő. Az ok Takaró Mihály szélsőjobboldali irodalomtörténész megjelenése a tantervkészítésben – tudta meg a Magyar Narancs.

A hat szakember – egyetemi oktatók és gyakorló tanárok – feladata volt az irodalom- és nyelvtantanterv kidolgozása az 5. évfolyamtól a 12.-ig, de összedolgoztak az alsóbb évfolyamok szakértőivel is. Szerződésük június 30-án lejárt, és bár a projektvezetés felajánlotta nekik a hosszabbítást, egységesen a távozás mellett döntöttek.

Nemzeti összetartozás napja - Megemlékezés a Fejér megyei K
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Takaró Mihály a szélsőjobboldali, antiszemita szerzőket magasztaló, vagy az általa nem elég magyarnak tartott írókat gyalázó kijelentéseiről ismert.

2019 nyarán például a komáromi Jókai Mór Nyári Egyetemen felvidéki magyar pedagógusok előtt értekezett arról, hogy Esterházy Péter kultúraromboló, ezért nem kell tanítani. Megkérdőjelezte Kertész Imre magyarságát, Spiró György emberi mivoltát, és azt is kifejtette, hogy Petri György valószínűleg a pokolra került. Többször hangoztatta, hogy a kommunista időszak elhazudta és a perifériára szorította a századelő és a két világháború közötti évek nemzeti-konzervatív szerzőit, miközben a nyugatosokat „indokolatlanul” preferálta.

Takaró Mihály egyébként az Oktatási Hivatallal áll szerződésben, és havi 480 ezer forintért dolgozhat a Nemzeti alaptanterven a magyar nyelv és irodalom kerettantervi bizottságában.