Pár napja szökött meg a börtönből, de már elítélték, amiért lelépett

2020. július 10., 15:03

Szerző:

A Kalocsai Járásbíróság jogerősen

1 év 10 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 39 éves rabot, aki megszökött a büntetés végrehajtás során.

Az ítélet szerint a vádlott 2020. február 13-án kezdte meg 1 éves börtönbüntetésének letöltését az Állampusztai Bv. Intézetben. A büntetéséből -amit magánokirat-hamisítás miatt kapott -feltételes szabadsággal 2020. október 13-án, kitöltve pedig 2021. február 12-én szabadult volna.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézet külső munkaterületén éjjeli őrként dolgozott. 

A vádlott őrzését a lábára felszerelt elektronikus távfelügyeleti eszköz biztosította, továbbá köteles volt a munkahelyén lévő vonalas telefonon minden órában háromnegyed és egész óra közötti időben az őrségnek bejelentkezni. 2020. július 4-én a vádlott a fenti munkahelyén tartózkodva este – miután telefonos bejelentkezési kötelezettségének eleget tett - 21 óra 57 perckor

levágta a lábáról az elektronikus nyomkövető eszközt, majd a munkaterületét elhagyva a büntetés-végrehajtási intézetből megszökött

és a környéken bujkálva otthonába indult. 

              

A szökése során 2020. július 6-án délelőtt 8 óra körüli időben egy szállóba vendégként bejelentkezett. A bejelentkezéshez szükséges regisztrációs nyomtatványt valótlan -kitalált - személyi adatokkal töltötte ki.

A vádlottat 2020. július 8-án 09 óra 28 perckor a szobájában a Kalocsai Rendőrkapitányság Solti Rendőrőrsének járőrei elfogták, majd az Állampusztai Bv. Intézetbe szállították.

A bíróság a vádlott bűnösségét fogolyszökésben és hamis magánokirat felhasználásában állapította meg. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság két felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is elrendelte, továbbá megszüntetett egy másik ítélet kapcsán engedélyezett feltételes szabadságot.

Az ítélet jogerős.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.