Változás! Már szerdától hozzájuthat az újságárusoknál a legfrissebb 168 Órához!

Pár napja szökött meg a börtönből, de már elítélték, amiért lelépett

2020. július 10. 15:03 - szerző: 168 Óra

A Kalocsai Járásbíróság jogerősen

1 év 10 hónap börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélt egy 39 éves rabot, aki megszökött a büntetés végrehajtás során.

Az ítélet szerint a vádlott 2020. február 13-án kezdte meg 1 éves börtönbüntetésének letöltését az Állampusztai Bv. Intézetben. A büntetéséből -amit magánokirat-hamisítás miatt kapott -feltételes szabadsággal 2020. október 13-án, kitöltve pedig 2021. február 12-én szabadult volna.

A vádlott a büntetés-végrehajtási intézet külső munkaterületén éjjeli őrként dolgozott. 

A vádlott őrzését a lábára felszerelt elektronikus távfelügyeleti eszköz biztosította, továbbá köteles volt a munkahelyén lévő vonalas telefonon minden órában háromnegyed és egész óra közötti időben az őrségnek bejelentkezni. 2020. július 4-én a vádlott a fenti munkahelyén tartózkodva este – miután telefonos bejelentkezési kötelezettségének eleget tett - 21 óra 57 perckor

levágta a lábáról az elektronikus nyomkövető eszközt, majd a munkaterületét elhagyva a büntetés-végrehajtási intézetből megszökött

és a környéken bujkálva otthonába indult. 

              

A szökése során 2020. július 6-án délelőtt 8 óra körüli időben egy szállóba vendégként bejelentkezett. A bejelentkezéshez szükséges regisztrációs nyomtatványt valótlan -kitalált - személyi adatokkal töltötte ki.

A vádlottat 2020. július 8-án 09 óra 28 perckor a szobájában a Kalocsai Rendőrkapitányság Solti Rendőrőrsének járőrei elfogták, majd az Állampusztai Bv. Intézetbe szállították.

A bíróság a vádlott bűnösségét fogolyszökésben és hamis magánokirat felhasználásában állapította meg. A vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható. A bíróság két felfüggesztett börtönbüntetés végrehajtását is elrendelte, továbbá megszüntetett egy másik ítélet kapcsán engedélyezett feltételes szabadságot.

Az ítélet jogerős.