Újabb oktató mondott fel a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Vidnyánszky és a kuratórium kinevezését követően

2020. augusztus 2., 14:23

Szerző:

Elfogadhatatlannak tartja a Színház- és Filmművészeti Egyetem leendő fenntartót irányító kurátorok névsorát Gáspár Máté. Az Elméleti és Művészetközvetítői Intézet megbízott vezetője az SZFE Facebook-oldalán jelentette be, hogy ő is otthagyja az intézményt.

Az SZFE szenátusa korábban közölte, hogy a sajtóból értesültek a kurátorok névsoráról, és az világossá tette, hogy a kuratórium megbízója sem a kurátorok személyére tett javaslataikat, sem a kiválasztásukra kidolgozott szakmai szempontrendszerüket nem vette figyelembe. Így végül az egyetem egyetlen képviselője sem kapott helyet a testületben.

Gáspár Máté azt írta, hogy amikor az egyetem megkapta jelenlegi fenntartójától, az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól a felkérést a modellváltás eredményeként létrejövő magánegyetem kuratóriumi tagjainak jelölésére, megállapodtak egy kiválasztási szempontrendszerben.

Ez a szempontrendszer Gáspár Máté szerint egyszerre volt értékelvű és praktikus, képviselte az egyetemi ethoszt és szem előtt tartotta a valódi innováció személyi feltételeit. Ez alapján az SZFE megnevezett 12 főt a kuratóriumba és a felügyelő bizottságba. A névsort június 16-án juttatták el az ITM miniszterének, Palkovics Lászlónak és a sajtónak is.

„A modellváltás előkészítésének erőltetett és diktátum-jellegű folyamatába tökéletesen illeszkedett, hogy az egyetemi javaslatra azóta sem érkezett semmilyen visszajelzés. A törvénykezést megelőzően mind nyilvánvalóbbá váló nézeteltérés a hatalom és az intézmény, valamint különböző szakmai körök között azt is előrevetítette, hogy az egyetemi listáról aligha lesz befutó a végleges grémiumban”

– állapította meg Gáspár Máté.

Hozzátette, hogy az ITM július 31-i közleményében mintegy mellékesen megemlítve került nyilvánosságra és jutott az egyetem tudomására az új tulajdonosok kiléte.

„Mivel a kinevezett kuratórium az egyes részszempontrendszereknek sem felel meg, s így összességében hatványozottan alkalmatlannak tűnik az egyetem által előzetesen megfogalmazott és kommunikált elvárásrendszernek, kollektív szerepvállalásuk számomra objektíve elfogadhatatlan. Belátva azonban, hogy a miniszteri döntés megmásítására nincsen ráhatásom, a kuratórium személyi összetétele, az abból kiolvasható hatalmi szándékok, a modellváltás elve és gyakorlati megvalósítása elleni tiltakozásul egyetemi oktatói megbízásomról és egyéb funkcióimról ezennel lemondok”

– magyarázta döntését. 

Zsámbéki Gábor – aki 1979 óta oktatott színészosztályokat – szintén felbontotta szerződését az egyetemmel.

A kuratóriumnak egyébként tagja lesz Bacsa György, a MOL stratégiai ügyvezető igazgatója, Lajos Tamás operatőr-producer, Rátóti Zoltán színész-rendező, és Világi Oszkár, a Slovnaft Igazgatóságának elnöke, vezérigazgatója, egyszersmind a leggazdagabb szlovákiai magyar.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.