Szijjártó Péter kap egy titkosszolgálatot is

2018. május 10., 10:31

Szerző:

A Miniszterelnökségtől a Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyelete alá kerülhet Magyarország külföldi hírszerző szolgálata, az Információs Hivatal – értesült a Népszava. A lap szerint a változtatásra annak a jegyében kerítenek sort, hogy Orbán Viktor szeretné, ha Magyarország kitörne abból a hírszerzési vákuumból, amelybe az elmúlt évek titkosszolgálati működését jellemezte, és hatékony hírszerző hálót akar. Ennek az egyik fő láncszeme lenne az IH, amely enyhén szólva nem nyújtott kielégítő teljesítményt. A miniszterelnök korábban ingerültségének is hangot adott, hogy az Lázár János kancelláriaminiszterhez tartozó szervezet semmit nem jelzett előre az amerikai kitiltási botrányból. Lázár Jánost egyébként nem érdekelte túlságosan a terület, annyira nem, hogy hagyta, hogy a Pintér Sándor fémjelezte Belügyminisztérium felépítsen egy hasonló ambíciókat dédelgető szervezetet Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Központ (TIBEK) néven. 

Fotó: MTI/Illyés Tibor

Annak, hogy az IH Szijjártó Péter és a KKM felügyelete alá kerül, a Népszava szerint azt jelzi, hogy az Orbán-kormány a gazdasági lehetőségeket felderítésére akarja használni. Ezzel párhuzamosan erősödhet a klasszikus politikai információszerzés is, főleg a magyar lobbiszervezeteken keresztül.

Ami pedig a hírszerzési vákuumot illeti az egyik fő oka az, hogy nyugati titkosszolgálatok a terrorizmus elleni fellépésen túl már nem szívesen működnek együtt a magyarokkal, mert nem bíznak bennünk, azt hiszik, hogy a magyarok a megszerzett  információkat megsúgják az oroszoknak. A Politico tavaly júliusban szellőztette meg, hogy a NATO aggódik, amiért Oroszország gyakorlatilag előretolt hírszerzési helyőrségként használja Magyarországot. Amíg 2014-2015-ben még csak 50-100 orosz hírszerző magyarországi tevékenységéről tudtak, a számuk 2017-re 300 fölé nőtt.

Tegnap 15:38

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.