Szervezetten hallgatták le az MTVA vezetőit

Március végén az , hogy Vaszily Miklós, az MTVA megbízott vezérigazgatójának tárgyalójában rejtett lehallgató készüléket találtak. A rendőrség elismerte, hogy nyomoznak az ügyben, de további részletek egészen máig nem kerültek nyilvánosságra.

2016. július 14., 12:46

A

444 viszont ma nem tisztázott forrásokra hivatkozva arról ír, hogy a megfigyelés nem csak Vaszilyt érintette, videokamerákat is találtak, és a megfigyeléshez legalább egy belsős ember közreműködésére is szükség volt.

A nyomozók a lap szerint Vaszily tárgyalója mellett a vezérigazgatói kabinetet vezető Enyedi Csaba irodájában is találtak poloskát, de itt már egy kamera is előkerült. Vaszily irodájában nem volt lehallgató készülék, de a vezérigazgató az összes fontos megbeszélését a bepoloskázott tárgyalóban tartotta.

A rendőrök Vas Imre üzemeltetési igazgató irodájának zárt szekrényében is hang és kép rögzítésére alkalmas eszközt találtak. A műszaki berendezések telepítése Vas felelősségi körébe tartozik. „Különös lenne, ha egy üzemeltetési igazgatónak nem tűnne fel egy zárt szekrény az irodájában, amin keresztül videofelvételt készítenek róla” – hangsúlyozza a 444.

Az ORFK nem adott tájékoztatást a lapnak. A 444 további következtetéseket fűz az értesüléseihez. Ezek szerint

– a megfigyelést nem a titkosszolgálatok rendelték meg, mert akkor a rendőrség nem indított volna nyomozást;

– mivel több embert és rendszerszerűen hallgattak le, ezért vélhetően szervezetten és politikai okokból figyelték meg az érintetteket;

– az igazgatói szintre csak limitált számú belépővel lehet belépni, még a takarítók is csak kísérettel mehetnek oda, az eszközök telepítése időigényes volt, ezért szinte biztos, hogy a bepoloskázás vagy az érintettek beleegyezésével, vagy olyan személy megbízásából történt, akinek állandó bejárása van a szintre. Vagy a kettő egyszerre;

– a körülmények miatt vagy Enyedinek, vagy Vasnak tudnia kellett a tárgyalóban lévő készülékről.

A lap felidézi, hogy Vas Imre Várhegyi Attila kabinetfőnöke volt Várhegyi szolnoki polgármestersége idején, hogy állítólag az MTVA-nál is ő segítette munkához Vast, és hogy most is bizalmas viszonyban állnak. Bár hivatalosan csak tanácsadóként dolgozik az MTVA mellett, az ott dolgozók szerint Várhegyi Attila az MTVA valódi vezetője.

Magyar Péter úgy tűnik vitára szállhat az EP-listavezetőkkel, mégis lesz vita a köztévén. Erről Dobrev Klára számolt be egy bejegyzésében, mely szerint az MTVA megkezdte egy nyilvános vita megszervezését az EP-választáshoz kapcsolódóan.