Kiperli Szél Bernadett az orvosokat érintő törvény előkészítő iratait

2020. október 29. 15:05 - szerző: 168 Óra - forrás: MTI

  Mert az Emmi nem adta ki önként azokat.  

Kiperli az Emmitől a az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt megalapozó döntés-előkészítő anyagokat és hatástanulmányokat, írja Szél Bernadett független képviselő közleménye, mert nem adja ki neki a minisztérium. "Miközben azt állítják, hogy "az ellenzék és egyes médiumok félremagyarázzák a törvényt", a döntést megalapozó anyagokat nem hajlandóak nyilvánosságra hozni".   

"Titkolja az EMMI, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt milyen szakmai előkészítés és hatásvizsgálat alapozta meg, mert

abból például kiderülne, hogy a másodállás egy tollvonással való megtiltásával, a magán- és közellátás közti választás kikényszerítésével és az orvosok akár két évre történő átvezényelhetőségével hány orvos hagyhatja el az állami ellátást, hány rendelő, kórház zárhatja be a kapuit és hány beteg maradhat ellátás nélkül", írja a képviselő.

A MOK saját felmérése szerint egyébként az orvosok 77 százaléka is elhagyhatja a közellátást, és választhatja a magánegészségügyet.  

Kitér Szél arra is, hogy az Emmi szerint a sajtó és az ellenzék korbácsolja az orvosok indulatait: "az orvostársadalom és mindannyiunk bizonytalanságát nem "az ellenzék és egyes médiumok", hanem maga a kormány gerjeszti azzal, hogy mindenféle egyeztetés, érdemi szakmai, társadalmi és politikai vita nélkül, mindannyiunk feje felett hoz az állampolgárok egészségügyi ellátását alapvetően érintő döntést".