Kiperli Szél Bernadett az orvosokat érintő törvény előkészítő iratait

  Mert az Emmi nem adta ki önként azokat.  

2020. október 29., 15:05

Szerző:

Kiperli az Emmitől a az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt megalapozó döntés-előkészítő anyagokat és hatástanulmányokat, írja Szél Bernadett független képviselő közleménye, mert nem adja ki neki a minisztérium. "Miközben azt állítják, hogy "az ellenzék és egyes médiumok félremagyarázzák a törvényt", a döntést megalapozó anyagokat nem hajlandóak nyilvánosságra hozni".   

"Titkolja az EMMI, hogy az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt milyen szakmai előkészítés és hatásvizsgálat alapozta meg, mert

abból például kiderülne, hogy a másodállás egy tollvonással való megtiltásával, a magán- és közellátás közti választás kikényszerítésével és az orvosok akár két évre történő átvezényelhetőségével hány orvos hagyhatja el az állami ellátást, hány rendelő, kórház zárhatja be a kapuit és hány beteg maradhat ellátás nélkül", írja a képviselő.

A MOK saját felmérése szerint egyébként az orvosok 77 százaléka is elhagyhatja a közellátást, és választhatja a magánegészségügyet.  

Kitér Szél arra is, hogy az Emmi szerint a sajtó és az ellenzék korbácsolja az orvosok indulatait: "az orvostársadalom és mindannyiunk bizonytalanságát nem "az ellenzék és egyes médiumok", hanem maga a kormány gerjeszti azzal, hogy mindenféle egyeztetés, érdemi szakmai, társadalmi és politikai vita nélkül, mindannyiunk feje felett hoz az állampolgárok egészségügyi ellátását alapvetően érintő döntést".

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.