Simicskáé lehet az Index, Mészáros Lőrincé a Népszabadság

A Spéder Zoltánra kiadott kilövési engedély után azonnal megindult a helyezkedés a hozzá köthető sajtótermékek körül, így célkeresztbe került az Index és a többek között a Népszabadságot és Nemzeti Sportot kiadó Mediaworks is.

2016. június 15., 07:01

Azután, hogy Spéder elveszítette Orbán Viktor bizalmát, egyre nagyobb a nyomás: gazdasági érdekeltségeitől is váljon meg. És a vevők sorban állnak. Az Indexre Orbánék számára az optimális vevő a Habony Árpád–Andy Vajna-kör volna, de a 168 Óra több forrásból is úgy tudja, akár a közeljövőben már Simicska Lajosé lehet a portál. A médiaportfólióját épp megtisztító – a veszteséges Metropolt megszüntető, a Class FM-et eladó – Simicskának ugyanis információink szerint komoly opciós szerződése van a vásárlásra.

Mészáros Lőrinc és üzleti köre a Spéder-barát Heinrich Pecina-féle Mediaworks iránt érdeklődik komolyan, e cégé többek között a Népszabadság és a Nemzeti Sport. Az előkészítés már zajlik. Informátorunk szerint a Mediaworks végső vevője a Duna Aszfalton keresztül az idén tavasszal, 20 millió forint jegyzett tőkével alapított Opimus Press Zrt. lenne. A Mészáros Lőrinchez és családjához sok szálon kötődő Opimus Group Nyrt. tulajdonában lévő, idén év elején létrehozott kft. áprilisban 20 millió euró (6,2 milliárd forint) zártkörű sikeres kötvénykibocsátást hajtott végre.

Úgy tudjuk, az Opimus Press nevében Mészáros Lőrinc bizalmasa, Csík Zoltán járta körbe azokat a befektetőket, akiktől azt várták, hogy vásároljanak a kötvényekből. Üzleti titok, hogy ki vagy mely cégek vettek részt a feltőkésítésben. Abban azonban sokan egyetértenek: az Opimus Press nagy dobásra készül, s különben is bőven van pénz a Fidesz-közeli, Orbán-hű oligarchakörben arra is, hogy bevásárolják magukat a számukra fontos médiumokba, legyen az az Index vagy éppen a Mediaworks.

Részletek a csütörtökön megjelenő 168 Órában.