Rémhírterjesztésért tesz feljelentést a minisztérium az MSZP videója miatt, amelyen egy ál-mentős nyilatkozott

2020. június 9., 19:38

Szerző:

Rémhírterjesztés miatt büntetőfeljelentést tesz az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) az MSZP Facebook-oldalára felkerült videó miatt, amelyben egy magát mentőtisztnek mondó nő beszélget Korózs Lajos szocialista képviselővel.

A minisztérium keddi, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nőről kiderült, hogy sem az Országos Mentőszolgálat, sem a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, sem az Állami Egészségügyi Ellátó Központ nyilvántartásában nem szerepel, sőt az általa megnevezett Szamaritánus Mentőszolgálat is cáfolta, hogy valaha dolgozott volna náluk.

Az Emmi szerint a videóban elhangzott hamis állítások a koronavírus-járvány miatt kialakult veszélyhelyzetben különösen alkalmasak voltak a társadalomban indokolatlan nyugtalanság keltésére, az egészségügybe vetett közbizalom aláásására, ezen keresztül a járvány elleni védekezés hatékonyságának rontására - írták.

Korózs Lajos
Fotó: Bazánth Ivola

Az MSZP által közölt videóban szereplő, magára, mint mentőápolóra hivatkozó Németh Athina többek között azt állította, hogy haldokló, illetve műtét során nem megfelelően összevart betegeket hazaszállításában kellett résztvennie. Korózs Lajos később úgy nyilatkozott, hogy a videóban a nő nem is állította, hogy az Országos Mentőszolgálat munkatársa, hanem valójában magánmentős. Később azonban azt is elárulta, hogy nem ellenőrízte a nő hátterét, majd az MSZP eltávolította a videót a Facebook-oldaláról.

Eközben az RTL Híradója megtudta: Németh Athina aligha dolgozott magánmentősként. Megszólaltatták Dávid Ferencet, a Samaritanus Mentőszolgálat szóvivőjét, aki azt mondta:

Mentőállomásunkon működik egy átmeneti szálló, amelynek pár évekig lakója volt Athina. Soha nem volt alkalmazásban mentőszolgálatunknál, soha feladatokkal nem bíztuk meg - mondta a szóvivő.

Németh Athina a Híradó információi szerint 2002-ben megváltoztatta a nevét. Korózs Lajos nem nyilatkozott a csatornának.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.