Félretájékoztatták a gyorstesztekről az idősotthonban vizitelő Orbánt, aki nyugtázta, hogy a PCR-teszt biztosan nem jó szűrésre

2020. április 24., 17:37

Szerző:

Történt, hogy Orbán Viktor tegnap ellátogatott egy idősotthonba, hogy jelezze tiszteletét az idősek, háláját az ápolók felé, s egyébként ezt a színes maszkot vette fel:

 
 
 
 
 

Ennél is lényegesebb azonban, hogy az egyik munkatárstól a miniszterelnök azt kérdezte, hogy ott

gyorstesztet csinálnak-e,

amire azt a választ kapta, hogy gyorstesztet, mert „több értelme van egyébként szűrés szempontjából. A PCR csak az aktuális fertőzést mutatja meg. Ha még lappang, nem mond semmit, ha már beteg volt, és már átvészelte, nem mond semmit.” Orbán még visszakérdez, csak, hogy biztos legyen, hogy a gyorsteszt akkor többet mond-e, amire azt a választ kapja még, hogy „ilyen szempontból többet” és hogy ez árulja el, van-e antitest vagy sem az illetőben.

Érdekes, hogy a PCR a tömeges tesztelést eleve elutasító hatósági hozzáállás közegében egyáltalán előkerül, de – mint az Index felhívja a figyelmet – valójában éppen a PCR az, amelyik alkalmas a lappangási idő alatt a fertőzés azonosítására,

tehát Orbán Viktort félretájékoztatták,

vagy ami rosszabb lenne, hogy a PCR-ről kellett hangsúlyozni, az felesleges dolog, de ilyesmire gondolni sem merünk. Ugyanakkor, ami videóból kimaradt:

ma hiánycikknek számít egy fontos alapanyag, a reagens a PCR-tesztekhez.

A portál mindenesetre rögzíti:

a PCR arra jó, hogy megmutassa, kiben van jelen éppen a fertőzés,

hátránya, hogy sok kell belőle, mivel pillanatképet mutat, ezért a sok emberrel találkozó, a fertőzésnek fokozottan kitett alanyoknál rendszeresen el kell végezni. A másik fajta, a szerológiai teszt viszont csak arról ad jelentést, hogy korábban kiben volt jelen a vírus.

A videóban elhangzott idézetből az a rész helytálló, hogy a PCR az aktuális fertőzést mutatja meg, és az is, hogy aki már átesett a betegségen, azt nem képes azonosítani. A kettő között elhangzó állítás azonban, miszerint a lappangási idő alatt nem mutatja ki a fertőzést, téves. 

Ezt azért fontos megállapítani, mert éppen a PCR-tesztek széles körű alkalmazása az egyik legfontosabb eszköz a járvány terjedésének valós idejű nyomon követésére, illetve a fertőzések visszaszorítására, írja a portál. Ezekkel a tesztekkel lehet már a tünetek megjelenése előtt azonosítani a fertőzötteket, izolálni őket, felkutatni a kontaktjaikat, őket is tesztelni, fertőzöttség esetén elkülöníteni.

Tehát éppen egy idősotthonban lenne indokolt a PCR használata,

hiszen ott az elsődleges cél, hogy ha bejut a fertőzés az otthonba, minél előbb azonosítsák, és a fertőzöttek elkülönítésével megakadályozzák a továbbterjedését. 

De mindennél fontosabb a budapesti Pesti úti idősotthon ügye, amivel szemben tehát a jól tájékozott, rendben lévő intézmények állnak az ország többi részén, 

pedig jelenleg 11 idősotthonban már biztosan jelen van a vírus.

Orbán egyébként több kórházat is megjárt az elmúlt hetekben, aki kíváncsi ezekre a látogatásokra, itt megnézheti őket sorban.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.