Összeomolhat a nyugdíjrendszer, ha nem lépünk hamar

Szakértők szerint a elkerülhetetlen, hogy az X és Y generáció tagjai jóval később menjenek majd nyugdíjba, mint elődjeik, különben összeomlik a nyugdíjrendszer.

2024. február 15., 14:46

Szerző:

A világszerte növekvő nyugdíjasréteg fenntartása kihívást a nyugdíjrendszereknek, és a szakértők szerint a problémát leginkább a nyugdíjkorhatár jelentős emelésével lehetne orvosolni. Az International Longevity Center (ILC) arra figyelmeztet, hogy a társadalom elöregedése Európában 2050-re akár 71 évig is emelheti az állami nyugdíjra jogosultság korhatárát. Franciaországban például már most is agressziót váltott ki a nyugdíjkorhatár emelése – írja a nuus.hu.

A jelenlegi magyar nyugdíjkorhatár 65 év az 1957 után születettek számára, de a szakértők szerint ez a korhatár fenntarthatatlanná válhat a jövőben. A nők és férfiak átlagos életkora alapján azonban a Pénzügyminisztérium nem tervezi a nyugdíjkorhatár emelését. A 2026 és 2028 közötti korhatáremelés sem bizonyulhat elegendőnek, és szóba került, hogy 2044-től további egy évvel, 68 évre tolják el az állami nyugdíjra jogosultság határát.

Ugyanakkor a szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az 1970 után születetteknél valószínűleg további munkavállalásra lesz szükség a nyugdíjaskor eléréséig, hogy fenntartsák az aktívak és inaktívak közötti egyensúlyt. Ez különösen nehéz lehet a megtakarítások nélkül élő szegényebb rétegek és a nők számára, akiknek így lehet, hogy nem lesz lehetőségük megélni nyugdíjas éveiket. Azok az 50-60 évesek, akik munka nélkül maradnak, szintén nehéz helyzetbe kerülhetnek, mivel nehezen illeszkednek vissza a munka világába.

Így menthető a nyugdíjrendszer: a nyugdíj korhatárát 71 évre emelhetik

A szakértők szerint a nyugdíjasréteg eltartása világszerte egyre aggasztóbb képet vetít előre, melyet orvosolni leginkább csak a nyugdíj korhatárának drasztikus emelésével lehet megoldani.  

A népesség gyors elöregedése miatt világszerte szükségessé válik, hogy 2050-re 71 évre emeljék a nyugdíj korhatárát – figyelmeztetett friss jelentésében a magas életkor társadalmi hatásaival hatásaival foglalkozó brit International Longevity Center (ILC). Az Egyesült Királyságban most ugyan 66 év a nyugdíjkorhatár, de már ismert, hogy 2026 májusa és 2028 márciusa között ezt 67 évre emelik. Mivel várhatóan még ez sem bizonyul majd elegendőnek, kilátásba helyezték 2044-től az állami nyugdíjra jogosultság határát további egy évvel, 68 évre kitolni, holott például Franciaországban a nyugdíjkorhatár emelése már így is agressziót váltott ki – írja a Dívány.

A nyugdíj korhatárának drasztikus emelése a magyarokat is érinti 

Magyarországon jelenleg 65 év a nyugdíjkorhatár az 1957 után születettek esetében: a Pénzügyminisztérium tavaly azt közölte, hazánkban nem tervezik ezt megemelni. Kérdés, meddig tartható ez az állapot, a döntésben azonban annak is szerepe lehet, hogy hazánkban a nők 62,8 évet, a férfiak 61,5 évet élnek le átlagosan egészségben.

Szakértők ugyanakkor arra hívják fel a figyelmet, hogy az 1970 után születetteknél az aktívak és inaktívak közötti egyensúly fenntartásához valószínűleg ennél is tovább kell majd dolgozni a nyugdíjaskor eléréséig. A nyugtalanító helyzet főleg a megtakarításokkal nem rendelkező szegényebb rétegeket és a nőket sújtja majd, akik nagy része így meg sem éri majd nyugdíjas éveit. Ugyancsak nehéz helyzetbe kerülnek így az 50-60 évesen munka nélkül maradók is, akik korukból fakadóan már nehezen illeszkednek vissza a munka világába.

(Fotó: Mikhail Nilov / Pexels.com)