Novák Katalin szerint ha nem jön a gyerek öt éven belül, emelt kölcsönt kell visszafizetni

2019. február 18., 15:17

Szerző:

- Júliustól ugyanolyan összegű kedvezményes kamattámogatású hitelt igényelhetnek a gyermekes családok, ha használt lakást vásárolnak, mint ha újat vesznek - közölte Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár az Orbán Viktor miniszterelnök által múlt vasárnap bejelentett hétpontos családvédelmi akcióterv részleteit ismertette.

Novák Katalin sajtótájékoztatója a kormány új családpoli
Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Novák Katalin példaként említette, hogy ha egy családban két gyermeket nevelnek, vagy vállalnak, akkor 10 millió forint kamattámogatott hitelt tudnak felvenni, bármilyen lakást vesznek, ha pedig ennél több gyermeket nevelnek, illetve vállalnak, akkor 15 millió forintos kamattámogatott hitelhez juthatnak a csok (családi otthonteremtési kedvezmény) mellé.

Ez azt jelenti, hogy 25 éves futamidővel számolva 48 ezer, illetve 72 ezer forint lesz a havi törlesztőrészlete a családnak. Előtörlesztésre is van lehetőség, és arra is, hogy ne a teljes összeget vegye fel a család. A kedvezményes hiteleket a bankfiókokban lehet majd kérni, a csok igénylésekor - fűzte hozzá.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a csok bővítése, és a csokhoz kapcsolódó új lehetőségek az egyszülős családok számára is hozzáférhetőek lesznek.

Az MTI hírében nem szerepelnek azok a megkötések, amikről a hvg.hu számolt be, hogy mik a kölcsönök buktatói.

Eszerint Novák Katalin azt is elmondta:

  • A férfiak is igénybe vehetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, és nem számít az sem, ha mindkét házastárs elvált, ha addig nem született gyermekük. Ha azonban valamelyiküknek született már gyermeke, akkor legalább az egyik félnek az első házasságában kell élnie.
  • Tehát ha sem a férjnek, sem a feleségnek nem született korábban gyermeke, akkor felvehetik a 10 millió forintos kamatmentes támogatást akkor is, ha esetleg már elváltak, de Novák példája szerint ha egy 40 év alatti, elvált, gyermekes nő újra férjhez megy egy első házasságát kötő férfihez, akkor ők is igényelhetik a támogatást.
  • Azt is mondta, hogy a 18-40 év közötti életkori megkötés csak a feleségekre vonatkozik, a férjekre nem, viszont a kölcsönt a házaspár minden esetben közösen veszi fel és közösen törleszti.
  • Amennyiben a kölcsön igénylésétől számítva öt éven belül megszületik egy gyerek, a hitel továbbra is kamatmentesen törleszthető, a törlesztést pedig felfüggesztik három évre. Ha viszont az igényléstől számítva öt éven belül nem születik gyermek, a kölcsön piaci kamatozásúvá alakul és azt a korábban felvett kamattámogatással növelten kell visszafizetni.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.