Mi történik Áder János székével?

Áder János Brüsszelbe távozott, megüresedett országgyűlési helyére küldhetnek a Csorna és környéki választók új képviselőt – írta a kisalfold.hu.

2009. november 6., 06:58

A választókerülethez 49 település tartozik, valamint Csorna. A 45264 szavazásra jogosult öt jelölt közül választhat az első fordulóban.

A csornai választókerületben eddig még nem volt időközi választás, ezért nehéz jósolni. 1998 és 2006 között valamennyi választáson a csornai születésű, maglócai ősökkel bíró Áder János nyert egyéniben, magabiztosan.

A fideszes Gyopáros Alpár (31 éves) hosszú ideig Áder János titkáraként volt ismert, tehát már "belekóstolhatott" az országos ügyekbe, valamint a megyeházán is tagja a jobboldali frakciónak. Néhány évvel ezelőtt a csornai Fidesz támogatásával a város alpolármesterévé választotta a testület, s a rossznylevek szerint napjainkban már több, mint Turi György jobbkeze.

Takács Krisztián (22 éves) a mosonszentmiklósi Jobbik-alapszervezet elnöke, vallástudomány-történelem szakos hallgató a Károli Gáspár Református Egyetemen. Pártja azt állítja a fiatal jelöltről, hogy a tavaszi EP-választások a körzet kampányfőnökeként már kivette részét a politikából.

A MIÉP-es Molnár Tivadar (38 éves) élelmiszeripari mérnök, '84-ben diplomázott. Minden szállal a Rábaközhöz kötődik, akár csak Áder János, molnár is helyi felmenőire büszke.

Balogh Csaba (30 éves) a helyi MSZP tagja, s mint kiderült, a párt "hosszú távon számít a helyi politikában" a jelöltre.

Demjén Mihályné Márta korábban a jobaházi önkormányzatnál dolgozott jegyzőként. Az első, aki a Civil Fórum képviselő jelöltjeként ringbe száll.

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.