Menekülés Brnóba

A magyarországi „államosítás” nyomán egyre többen választják a külföldre menekülést. Pozsonyban, Brnóban és Prágában is működnek magánklinikák, ahol az ottani liberálisabb törvényi szabályozás értelmében az előírt szűrések nyomán adományozott petesejteket is elfogadnak.

2022. február 22., 14:13

Szerző: ,

A méhen kívüli megtermékenyítés (angol rövidítéssel IVF) egyik közép-európai fellegvára Brno. A több mint 380 ezer lakosú csehországi városban jelenleg hat olyan magánklinika működik, ahol lombikbébiprogramot végeznek. Egyik ilyen intézmény a Reprofit, itt dolgozik dr. Tomas Bagócsi, azaz dr. Bagócsi Tamás. A felvidéki magyar származású nőgyógyász-szakorvos azt meséli: évről évre egyre több magyarországi pár fordul hozzájuk. Tavaly 761 magyarországi pár vett részt kezelésen. Összességében eddig több mint száz országból fogadtak és fogadnak pácienseket.

A konzultációk bő kilencven százaléka online formában zajlik. A szolgáltatás köré többnyelvű, a többi között magyar nyelvű infrastruktúrát építettek ki. „Természetesen van lehetőség személyes találkozóra is, ebben az esetben hosszabb várakozási idővel kell számolni”, mondja Bagócsi doktor. Az IVF-kezeléshez szükséges vizsgálatokat elvégzik Morvaország fővárosában is, de elfogadják a jelentkezők által hozott leleteket. Magyar páciensek esetében a Magyarországon elvégzett vizsgálatok, tesztek dokumentációját kérik be. „Ez egy roppant kényes szituáció, érthető, hogy a jelentkezők jobban bíznak saját orvosaikban. Ha azonban igény mutatkozik rá, akkor tudunk az adott országban is, így Magyarországon megfelelő szakorvosokat ajánlani.”

Bagócsi doktor szerint náluk nincs várólista. Ami ideális esetben azt jelenti, hogy a leletek beérkezése és kiértékelése, azaz három-négy hét elteltével áll össze az információs csomag, amely alapján kezelési tervet tudnak ajánlani az érdekelteknek. Ha valaki belekezd, a recepteket szintén online kapja meg. Személyes jelenlét csak a petesejtleszíváskor és az embrió-visszaültetéskor szükséges. E beavatkozások egynapos autós brnói túrával megoldhatóak, de ha valaki kényelmesebbnek érzi, igénybe veheti a magánklinikákkal leszerződött hotelek egyikét is.

Ami a költségeket illeti, a saját petesejtes kezelés 2500-3500 euró között mozog. Az embrió genetikai vizsgálatáért körülbelül ezer eurót kérnek. A lefagyasztott embriók tárolásának éves díja 150-200 euró. A legdrágább szolgáltatás a petesejt-adományozás, ebben az esetben 5000 euró szerepel a számlán. A csehországi és szlovákiai törvényi szabályozás sokkal liberálisabb, mint például a magyar. E két országban lehetséges családon kívüli forrásból is beszerezni petesejtet, a magánklinikák – a szükséges orvosi-egészségügyi és életmódvizsgálatok nyomán – „külső donoroktól”, általában káros szenvedélyektől mentes egyetemista lányoktól vagy friss diplomás nőktől elfogadhatnak adományozott petesejteket.

Brno mellett Pozsonyban és Prágában működnek még lombikprogramokat végző magánklinikák, ezekben is jelentős számú magyarországi páciens fordul meg. Bagócsi doktor úgy látja, hogy a hírük leginkább szájhagyomány útján terjed. Újabban pedig azt tapasztalja, hogy a Magyarországról érkezőknek nincsen IVF-es múltjuk, egyre többen egyenesen Brnóba jönnek.đĐ

110 új, várhatóan 2029-ben megérkező villamosra tervez kiírni közbeszerzést a BKK. Az idéntől érkező alacsonypadlós CAF-ok 2026 végéig megjelennek majd több új helyen, köztük a 2-es villamos vonalán is, emellett pedig több nagy fejlesztést is tervez a vállalat – derült ki a BKK Villamosfejlesztések Budapesten című sajtótájékoztatóján, amit a Száva kocsiszínben tartottak a vállalat szakemberei és Karácsony Gergely főpolgármester. Vitézy Dávid szerint viszont Karácsony Gergely olyan fejlesztésekkel kampányol, amelyeket pont ő akadályozott, szerinte a főpolgármester egyetlen villamosberuházás előkészítését sem tudja felmutatni 5 év alatt.