Meghátrált az Állami Számvevőszék, mégis megkapja az állami támogatást a Momentum és a Párbeszéd

2019. január 15., 12:22

Szerző:

Múlt pénteken küldte el az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a Párbeszédnek a levelet, amelyben tájékoztatják őket arról, hogy az állami támogatás felfüggesztését megszüntetik, mivel a párt időközben biztosította az elérhetőségét – tudta meg a hvg.hu. Ezután nem sokkal az is kiderült, hogy az ÁSZ által beharangozott büntetés ellenére a Momentum is megkapja a pártnak a választási eredménye által járó állami támogatást, bár ők még nem kapták meg a hivatalos levelet.

Mint a 168 Óra is beszámolt róla, hogy a két ellenzéki párt azért nem kapta meg a nekik az év első negyedévére járó állami támogatást, mert az ÁSZ szerint a két szervezet nem biztosította a kampánypénzek ellenőrzésének feltételeit, az ellenőrzés lefolytatását, és a közhiteles nyilvántartásban rögzített székhelyén többszöri megkeresés ellenére sem volt elérhető.

Domokos László
Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Csakhogy a Momentum és a Párbeszéd is többször jelezte az ÁSZ felé, hogy székhelyet változtattak, így már nem találhatóak meg a régi címükön. Bár a változást mindkét párt bejelentette a bíróságon – a Párbeszédnek ezt ráadásul december 8-án be is jegyezték, a Momentumnak azonban eddig még nem –, a volt Fidesz-képviselő, Domokos László által vezetett ÁSZ ennek ellenére is ragaszkodott ahhoz, hogy ellenőrei csak a régi címükön kereshetik a pártok irodáit.

Továbbá arra sem voltak hajlandóak, hogy legalább az elektronikus vagy postai úton megküldött, az ellenőrzéshez használt dokumentumokat átvegyék a pártoktól.

Ha a számvevőszék nem tágított volna, lényegében lenullázta volna a két ellenzéki pártot, lehetetlenné téve, hogy az idén májusi európai parlamenti választások előtt kampányt folytassanak.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.