Magyarországon már csempészik az Istenek eledelét is

2017. október 26., 09:52

Szerző:

Mintegy két mázsa illegálisan forgalmazott parlagfűtablettát és az annak alapanyagaként szolgáló parlagfűőrleményt találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei egy bajai vállalkozásnál – közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel. A hatóság a készítményt azonnali hatállyal kivonta a forgalomból, valamint visszahívta a kereskedelemből.

A közlemény szerint az Istenek eledele nevű készítményt széles körben – bioboltokban, interneten – árusította a cég, annak ellenére hogy Európában sem a parlagfű, sem a belőle készült élelmiszerek nem hozhatók forgalomba emberi fogyasztásra szánt termékként.

Közölték, a szabálysértést tovább súlyosbítja, hogy a vállalkozás tulajdonosa lakóházának pincéjében tárolta és közvetlenül onnan forgalmazta az illegális parlagfűtermékeket. Az ingatlan azonban sem élelmiszerraktárként, sem élelmiszer-kereskedelmi egységként nem szerepel a nyilvántartásokban.

A parlagfű és az abból készült élelmiszerek „új élelmiszernek” minősülnek, forgalomba hozatalukat uniós szinten engedélyeztetni kell. Mivel a parlagfű citotoxikus, és sejtmérgező hatását tudományos kutatások igazolják, a forgalomba hozatalt megelőző engedélyezési eljárás különösen lényeges. A Dombszéli Vadgesztenye Kft.-vel szemben több százezer forintos bírság várható – tájékoztatott a Nébih.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.