Mentőorvosként folytatja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara bukott elnöke

2019. december 2., 11:51

Szerző:

Földindulásszerű győzelmet aratott az Újratervezés orvoscsoport a Magyar Orvosi Kamara szombati tisztújításán. Az elnöki pozíciót elnyerő Kincses Gyula egykori államtitkár kétharmados szavazati aránnyal nyert, a köztestület egyéb vezetői posztjaira szinte kizárólag az Újratervezés csoport tagjai kerültek. 

Az elnökválasztáson 323 küldött voksolt, 202-en támogatták Kincses Gyulát, míg a kamarát 16 évig vezető Éger Istvánt 120-an. – Mihez kezd hétfőtől? – kérdezte a Népszava ezek után Égert, aki így válaszolt: – Büszke vagyok arra, hogy 63 évesen még elég jó a fizikumom ahhoz, hogy kivonuló mentőorvosként dolgozzam, amit évtizedek óta nagy örömmel teszek. 

Éger István beszélt arról is, hogy nem mereng a múlton, demokratikus választáson maradt alul. Állítása szerint ő 16 éven át becsülettel helytállt, aki most bemegy a MOK-hoz, „remek feltételeket, képzett munkatársakat, kiváló infrastruktúrát, jó pénzügyi helyzetet” talál sok alaposan előkészített üggyel.

Egyikük az orvosi alapbéremelés, amelynek az ügyében – fájlalta –, nem lépett az Orbán-kormány akkor, amikor tehette volna, és ezt most a küldöttgyűlés az ő számlájára írta. – Nyilvánvaló, hogy sokáig nem halogathatóak ezek a döntések, mert ha marad a jelen helyzet, akkor másfél év múlva egy jól képzett szakdolgozó többet fog keresni, mint egy korombéli szakorvos. Az Orbán-kormány az egészségügyben rendre súlyosan mulaszt, hibát, hibára halmoz, és nem hajlandó tudomásul venni, hogy mindennek lesznek következményei – fogalmazott Éger István. 

Más kérdés, hogy amikor a szigorúan politikán kívül álló MOK elnökeként a közelmúltban elment a fideszes holdudvar kötcsei találkozójára, azzal kezdte felszólalását: „Ne tessék félni, nem az egészségügyről akarok kérdezni, hanem arról, hogy a sokgyerekes anyák korengedményes nyugdíjában miért van annyi megkötés.”

 

Éger Istvánnal a 168 Óra is készített egy interjút, amelyet csütörtökön megjelenő lapszámunkban olvashatnak el.

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.