Lázadnak a hódmezővásárhelyi nyugdíjasotthon lakói, kiszállt a rendőrség

2018. február 15., 14:21

Szerző:

A hódmezővásárhelyi idősek otthona néhány lakóját rendőrök keresték fel, mert egy kissé átírt röplap miatt nyomoztak. Az otthon lakói meghívták Hegedűs Zoltán alpolgármester és fideszes jelölt ellenfelét, Márki-Zay Pétert egy beszélgetésre, amelyen az idős emberekből csak úgy áradt a panasz – írja a hvg.hu.

Az önkormányzati tulajdonban lévő otthonnak kétszáz idős lakója van 107 lakásban, a találkozón körülbelül harmincan jelentek meg. Elmesélték, hogy a rendőrök azért jelentek meg egyik vasárnap az otthonban, mert a postaládákba valaki olyan röpiratot dobott be, amelyen a „miatyánkot” átírták „mianyánkra”. Az otthon igazgatónője elismerte az egyik idős lakó érdeklődésére, hogy ő hívta ki a rendőröket.

Fotó: Kovalovszky Dániel

Az idős lakók arról panaszkodtak, hogy úgy érzik, nem tekintik őket partnernek a nyugdíjasotthon mindennapi életében. Tavaly például bejelentették a lakóknak, hogy egyik hónapról a másikra megemelik a szolgáltatási díjakat. Az egyik lakó, Zoltán Örs Tamás elmondta, hogy azt szerették volna, ha a szolgáltatásokat tételesen beárazza az otthon, hogy csak azért fizessenek a lakók, amit ténylegesen igénybe vesznek. Többször is tárgyaltak Hegedűs Zoltánnal, Hódmezővásárhely alpolgármesterével, de nem sikerült megegyezniük.

– Hegedűs Zoltán alpolgármester biztosan rendes ember, de ő is csak azt teszi, amit mondanak neki, így végül azt mondta, hogy ki lehet költözni, szerződést lehet bontani, ha nem tetszik

– tette hozzá az idős professzor.

Az önkormányzat tavaly márciustól 13 ezer forintról 20 ezerre emelte fel a térítési/szolgáltatási díjakat. Emellett 9–12 ezer forint lakbért is fizetnek a lakók és 25–35 ezer forint rezsit. Az étkezést saját maguk fedezik.

A vitákról és a térítési díjak emeléséről a helyi sajtóban Hegedűs Zoltán azt nyilatkozta, hogy éveken át azért nem emeltek a díjakon, mert a gazdasági helyzet nem engedte meg. Miután a gazdaság javuló tendenciát mutatott, eljött az ideje az emelésnek. Azt is kiemelte, hogy évente 420 ezer forintot hagytak a nyugdíjasok zsebében, és különben is, a lakóparkban csak néhány nyugdíjas szítja a hangulatot.

Ettől függetlenül a nyugdíjas lakók azt is nehezményezték, hogy a tornatermet csak hetente egyszer használhatták, a tavaly átalakított házirendbe nem szólhattak bele, csak aláíratták velük. Amikor pedig lakógyűlést akartak összehívni, a jegyző azt írta nekik, hogy annak megtartásához nincsen joguk.

– Sok milliót fizettünk be, hogy ideköltözhessünk, ezt kaptuk cserébe, hogy fogjuk be a szánkat

– mondta Farkas Erika, az otthon egyik lakója.

Az önkormányzati lakóparkot egy olyan cég üzemelteti, amelynek vezetője az a Kulik János, aki a Lázár János földjei köré épült vadászkastély egyik tulajdonosa.

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.