Jövő héten akár jóvá is hagyhatják a Lánchíd felújításáról szóló közbeszerzést

2020. július 10., 10:43

Szerző:

Draskovics Tibort, a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) igazgatóságának elnökét, volt minisztert a Klubrádió kérdezte a Lánchíd ügyéről. A híd körül a Fidesz és a kormány szerint csak a szerencsétlenkedés megy, Draskovics azonban úgy látja, a tények mást mutatnak.

A volt miniszter szerint a Tarlós István vezette főváros jóváhagyott ugyan egy közbeszerzési kiírást, de akkor a rendelkezésre álló összeg kétszereséért vállalták volna el a kivitelezők a Lánchíd felújítását. A BKK most januárban mondta ki, hogy ezek a feltételek nem elfogadhatóak, de így gondolta az előző vezetés is, egyszerűen túl drága volt.

Fotó: MTI archívum

Draskovics a műsorban önmagának tette fel a kérdést: mit lehet ilyenkor tenni? Meg lehet próbálni újra kiírni ugyanazt a tendert, hátha valami csoda folytán lejjebb mennek az árak, ő azonban ennek nem híve. A másik megoldás, hogy alaposan átgondolják, mi legyen a kiírás műszaki tartalma, azért, hogy minden, ami fontos a Lánchíd tartós, jó színvonalú megőrzéséhez, megvalósuljon, de semmi olyan ne, amire viszont nincs fedezet. Ez utóbbi elképzelésben nincs benne a Váralagút és a 2-es villamos megállójának felújítása.

A BKK igazgatótanácsának elnöke a műsorban elmondta:

annyira az utolsó simításoknál tartanak, hogy a közlekedési cég igazgatósága a jövő héten tárgyalja, és szerinte jóvá is hagyja a közbeszerzési kiírás tervezetét. Ha a jóváhagyás megvan, akkor már csak a jogi procedúra van hátra.

Kiderült az is, hogy mivel nagy értékű, nemzetközi közbeszerzésről van szó, meg kell jelentetni az Európai Unió közbeszerzésekkel foglalkozó kiadványában. Ennek van némi átfutási ideje, de a döntés után néhány napon, legfeljebb egy héten belül megjelenik a kiírás.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.