Kiokoskodhatta a kormány, hogyan hajtsa be a szolidaritási adót Budapesttől

Egy fideszes módosító javaslat lehet a megoldás.

2023. június 30., 14:03

Szerző:

Meg lehetne vonni az önkormányzatoktól az állami támogatásokat a tartozásaik mértékében egy új, fideszes módosítási javaslat szerint. Gy. Német Erzsébet, a DK országgyűlési képviselője szerintúgy látja, ezzel a kormány elveheti Budapest állami támogatását, ha a főváros nem fizeti be a szolidaritási adó teljes összegét, még a BKK állami támogatását is megvonhatják – tájékoztat a 24.hu.

 

A javaslat szerint ha az önkormányzatnak a kincstárral szemben a nettó finanszírozásából adódóan tartozása van, akkor az annak megfelelő összeget a kincstár beszámítja a helyi önkormányzatnak kifizetendő támogatásokból a központi költségvetés ”Önkormányzatok rendkívüli támogatása„, a ” Vis maior támogatás„ jogcím, valamint a Kormány rendeletében meghatározott jogcímek kivételével.

Budapest főpolgármestere áprilisban jelentette be, hogy törvénytelennek tartja a szolidaritási adó mértékét, ezért ebből 33 milliárdot forintot fizetnek be, a fennmaradó 25-öt nem tudják és nem is akarják befizetni. Az ügyben pert indított a főváros a Pénzügyminisztérium ellen. Az összeget további 30 százalékkal emelnék jövőre, így 2024-ben már 75 milliárdot kell Budapestnek fizetnie. 

(Kiemelt képünkön: Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere sajtótájékoztatót tart, Budapest, 2020. január 29-én. Fotó: Bielik István / 168.hu)

 

12:41

Eltávolította a Facebook Orbán Viktor miniszterelnök beszédének felvételét az M1 Híradó közösségi oldaláról. Az indoklás szerint veszélyesnek minősítették a Békemeneten elhangzottakat. Aztán meggondolták magukat.