Jávor: A kormány függessze fel tárgyalásait Moszkvával

Az Oroszországgal folytatott tárgyalások és további együttműködés azonnali hatályú felfüggesztésére szólította fel a kormányt vasárnap Jávor Benedek, az Együtt-PM szövetség társelnöke.

2014. május 11., 17:21

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor „viharos tempóban kötelezi el magát az Ukrajnában éppen a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást folytató Oroszország mellett”, és azt kéri, minden eddigi lépéséről számoljon el a magyar választóknak.

A politikus az MTI-hez eljuttatott közleményében emlékeztetett: Dmitrij Medvegyev orosz kormányfő – mint az a szombaton közzétett rendelkezéséből kiderült – utasítást adott az illetékes hatóságoknak, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Magyarországgal a nukleáris és sugárbiztonsági egyezményről. Jávor Benedek reagálásában kifogásolta, hogy a paksi atomerőmű bővítését előkészítő újabb megállapodási tervekről „ismételten csupán az orosz kormány honlapjáról lehet tudomást szerezni”.

Az Együtt-PM elfogadhatatlannak tartja, hogy Orbán Viktor miniszterelnök „viharos tempóban kötelezi el magát az Ukrajnában éppen a nemzetközi joggal ellentétes katonai beavatkozást folytató Oroszország mellett”, miközben a magyar polgárok elemi tájékoztatást sem kapnak saját kormányuktól – közölte a szövetség társelnöke. A politikus felszólította a kabinetet, hogy azonnali hatállyal függesszen fel minden tárgyalást és további együttműködést a katonai agressziót végrehajtó Oroszországgal, fejezze be Magyarország „gátlástalan kiszolgáltatását” Vlagyimir Putyin orosz elnöknek, és minden eddigi lépéséről maradéktalanul, a megkötött, illetve megkötni szándékozott megállapodások hiteles magyar szövegének nyilvánosságra hozatalával számoljon el a magyar választók előtt.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.