Hollik István szívesen kérdőre vonná a menekültügyi főbiztost, kár, hogy a Fidesz egy álhírrel zaklatja az ENSZ-t és az EU-t is

2018. november 18., 11:49

Szerző:

A „migránskártyák” ügyében az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságától (UNHCR) is választ várnak a kormánypártok – idézi az MTI Hollik Istvánt. A Fidesz-KDNP frakciószövetség szóvivője vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján közölte, egyenes választ várnak a Magyarországon tartózkodó főbiztostól (Filippo Granditól – a szerk.) arra, hogy hány Európába érkező és ide tartó migránst pénzelt az ENSZ, hány fajta kártyát működtet és finanszíroz a szervezet, mennyi pénzt fizettek ki ezeken a kártyákon összesen, és ebből egy migránsra mennyi pénz jut.

A politikus emlékeztetett, a héten ezekkel a kérdésekkel már megkeresték az Európai Bizottság elnökét és az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottságát (LIBE) is, ám a két szervezettől válasz még nem érkezett.

Fotó: Bazánth Ivola

Ez egyébként fűzhetjük hozzá– nem túlságosan meglepő, a Fidesz ugyanis egy álhírrel zaklatja őket.  Az álhírt a rejtélyes miniszterelnöki tanácsadó, Habony Árpád érdekeltségébe közeli szlovén televízió, a Nova24 repítette világgá, és úgy szól, hogy az Európai Bizottság és az UNHCR több tízezer névtelen bankkártyát osztott ki a migránsok között. A kiosztott bankkártyák száma 25 ezer és 83 ezer között lehet. Ezekre állítólag havi több ezer euró érkezik a finanszírozásba pedig  Soros György is beszállt – mondta Kósa Lajos, hozzáfűzve, az Európai Bizottság és az UNHCR „több mint 130 millió eurót” osztott ki összesen a migránsok között, ezen felül Soros György mintegy 500 millió dollárt költött rájuk. Ezt a Nova24 névtelenséget kérő rendőrségi forrásokra hivatkozva jelentette, mondván, Bosznia-Hercegovinában MasterCard kártyákat villantó migránsokat láttak és többjüket elfogták, mert első pillantásra szegénynek tűntek, de drága cipőkben jártak, okostelefonokat, illetve anonim bankkártyákat is találtak náluk, amelyekkel pénzt vettek fel a a bankjegyautomatákból.

Simon Ernő, az UNHCR magyarországi szóvivője a 168 óra kérdésére cáfolta az ügyben először a kormányközeli média, aztán Németh Szilárd és Kósa Lajos által is tényként  által információkat. A szóvivő – akkor még Németh Szilárd állításaira reagálva – elmondta,

egy évek óta létező programról van szó, amelyről ENSZ-tagállamként természetesen Magyarországnak, azaz az Orbán-kormánynak is tudnia kell, sőt, vélhetőleg kivette részét a döntésből is. A menekültek nem havi több ezer eurót, hanem  mindössze havi 20-30 dollárt kapnak, a sorszámozott bankkártyák útja, ahogyan a pénzköltés is teljesen legális, követhető, a bankkártyákra kizárólag menekültstátuszért folyamodó, azaz legális utat választó emberek lehetnek jogosultak.

Ettől függetlenül Hollik István a vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, azt is szeretnék tudni, hogy mit szól az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága, illetve a főbiztos ahhoz, hogy a szóban forgó kártyán lévő összegeket akár az embercsempészek kifizetésére vagy a terrorizmus finanszírozására is fordíthatják. Hollik István szerint azért fontosak ezek a kérdések, mert az ENSZ bevándorláspárti állásponton van, az ENSZ különböző vezetői nyíltan bevándorláspárti nyilatkozatokat tesznek, és támadják az ezt ellenző magyar politikát. A képviselő kitért arra, hogy az ENSZ jelenleg is egy migrációs paktum elfogadásán dolgozik, a dokumentum célja, hogy a migrációt alapvető emberi joggá tegyék. – Ezt a Fidesz-KDNP és a magyar kormány határozottan elutasítja" - jelentette ki. Emlékrztetett, hogy  a dokumentumtervezetnek az elutasítását Magyarországon kívül több más ország - így Ausztria, Csehország, Bulgária vagy az Egyesült Államok – is elutasítja. 

 

Sikeres megállapodást követően adásvételi szerződést írt alá a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Talentis Group Zrt., amelynek értelmében a zárási feltételek sikeres teljesülése esetén 100 százalékos tulajdonosa lesz Magyarország piacvezető kiskereskedelmi babaáruházláncának, a Brendon Holding Kft.-nek - közölte a Mészáros Csoport pénteken.