Határozati javaslatot nyújtanak be az Országgyűlésben, hogy ne csak a politikusoknak, hanem Mészáros Lőrincnek és Garancsi Istvánnak is vagyonnyilatkozatot kelljen tennie

2019. február 1., 18:28

Szerző:

Tordai Bence, a Párbeszéd országgyűlési képviselője pénteken sajtótájékoztatón jelentette be, hogy pártja határozati javaslatot nyújt be azért, hogy ne csak a közhatalmat gyakorlók, de a közbeszerzések nyerteseinek vagyonosodása is átlátható legyen.

Január 31-én éjfélkor járt le a politikusok vagyonnyilatkozatának közzétételi határideje. A Párbeszéd meglátása szerint azonban a rendszer a jelenlegi formájában egy rossz vicc.

– Szeretnénk, hogy való tartalom, valódi nyilvánosság, valódi ellenőrzés és valódi büntetés járjon annak, aki nem törvényesen gyarapodott. Ennek érdekében a Párbeszéd idén negyedik alkalommal benyújt egy olyan határozati javaslatot, amely a civil szervezetek vagyonnyilatkozati 12 pontján alapul, és mindezeket a célokat szolgálja

– mondta a képviselő.

A politikus elmondása szerint azt szeretnék, hogy a kormány ez alapján terjesszen elő egy olyan törvényjavaslatot, amely átláthatóvá tenné a közhatalmat gyakorlók vagyonosodását. Amivel a Párbeszéd kiegészítené a civilek 2014. decemberi javaslatát, hogy ne csak a politikusok, hanem azoknak a cégeknek a vezetői is vagyonnyilatkozat-tételre legyenek kötelezettek, akik legalább 500 millió forint értékben nyernek el közbeszerzéseket, vagy a vissza nem térítendő állami és uniós támogatásokból évente több mint 100 millió forintban részesülnek.

Hozzátette, hogy Magyarország az Orbán-kormány alatt a világ egyik legkorruptabb országgá vált, és hogy a Transparency International Magyarország vezetője szerint az éved GDP 10 százaléka, 4 ezer milliárd forint korrupt módon kerül újraosztásra.

– Ez azt jelenti, hogy a nemzeti össztermékből minden 10. forintot vagy ellopnak, vagy olyan módon sajátítanak el, ami megengedhetetlen

– jegyezte meg.

Emlékeztet arra, hogy Orbán Viktor néhány évvel ezelőtt azt mondta, hogy az bizonyítja, hogy Magyarországon nincsen politikailag támogatott korrupció, hogy nincsenek a leggazdagabb vállalkozók között fideszesek. 

– Nos, most már akkor jó hírem van számára, az első helyet megszerezte Mészáros Lőrinc. Mészáros Lőrinc a Fidesz joghatóságai szerint nem közszereplő

– jelentette ki.

Tordai a felcsúti vállalkozó lenyűgöző sikereit azzal magyarázta, hogy ez az ember vagy emberfeletti képességekkel bír, vagy arról van szó, hogy Orbán Viktor és az általa uralt Fidesz-rendszer arra teszi fel az energiáit kormányzás helyett, hogy Mészáros Lőrincet és a hozzá hasonló strómanokat gazdagítsa. Elmondása szerint a benyújtott javaslat garantálná, hogy a fideszes oligarchák vagyonosodása is átlátható legyen. Ha pedig a nyilatkozat-tételnek nem tesznek eleget, akkor börtönbe kerüljenek.

 

Folytatódik a változékony, napos-gomolyfelhős idő a jövő héten; elsősorban a hét elején kell záporra, zivatarra, felhőszakadásra számítani, a hőmérséklet csúcsértéke 25 Celsius-fok körül lesz - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből.