Hatalmas hibát vétettek, minden magyarországi szabálysértő adatait törölték

2018. április 19., 08:51

Szerző:

Hónapokon át akadályozta a szabálysértési ügyekben eljáró hatóságok munkáját, hogy az év elején egy kommunikációs hiba miatt a kormányzati szoftverek fejlesztéséért felelős IdomSoftnál minden magyarországi szabálysértő elektronikusan tárolt adatait törölték - derül ki a 24.hu cikkéből. A végleges törlés áldozata a szabálysértési nyilvántartási rendszer (SZNYR) lett, amelynek az egész országra kiterjedő adatbázisában szerepeltek a szabálysértést elkövetők, a helyszíni bírságoltak, valamint a szabálysértési eljárás hatálya alatt állók személyes adatai és az ügyek alapinformációi. Az IdomSoftot végül csak a hagyományos papíralapú ügyintézés mentette meg attól, hogy egy hatalmas botrány főszereplőjeként váljon ismertté az április 8-i parlamenti választások előtt.

Fotó: Shutterstock

Ez egyébként már csak azért is kínos lett volna, mert az Ügyfélkapu, az okmányirodai hálózat, a személyiadat- és lakcímnyilvántartás, az integrált gépjármű felelősségbiztosítási nyilvántartása, illetve a határellenőrzést szolgáló schengeni információs rendszer mellett az IdomSoft nevéhez fűződik a választások informatikai rendszerének a kifejlesztése. Erre az IdomSoft potom kilencmilliárd forintot kapott a Nemzeti Választási irodától, a szoftvert két éven át fejlesztették, a választás napján mégis összeomlott, az NVI honlapját a régi szoftverrel kellett működtetni. 

Az IdomSoft mögötti céget, az  IdomSoft Informatikai Zrt.-t 2013-ban vették állami kézbe, most a Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. 100 százalékos tulajdonában áll. Az utolsó nyilvánosságra hozott mérlegének a tanúsága szerint 2016-ban 5,76 milliárd forintos bevételt ért el, ebből azonban kétmilliárd forint az alvállalkozóké lett.

A 24.hu a kérdéseivel kereste a céget és a Belügyminisztériumot is, de választ egyelőre nem kapott.

Helyreigazítás

A http://168ora.hu/itthon/hatalmas-hibat-vetettek-minden-magyarorszagi-szabalyserto-adatait-toroltek-148587 URL-címen megjelent lapszemlénkben valótlanul állítottuk, hogy hatalmas hibát vétettek, minden magyarországi szabálysértő adatait törölték. Lapszemlénkben ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az év elején egy kommunikációs hiba miatt a kormányzati szoftverek fejlesztéséért felelős IdomSoftnál minden magyarországi szabálysértő elektronikusan tárolt adatait törölték. Valótlan állításainkkal szemben a valóság az, hogy az adatabázisból nem történt törlés.

Valótlanul állítottuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda az IdomSoft Zrt.-nek fizetett ki 9 milliárd forintot a 2018-as választás szoftverének a kifejlesztésére. A valóság ezzel szemben az, hogy a 2018-as választás informatikai rendszerét (valasztas.hu) nem az IdomSoft Zrt. építette ki, a Nemzeti Választási Iroda pedug nem fizetett ki az IdomSoft Zrt.-nek 9 milliárd forintot 

Ugyancsak valótlanul állítottuk, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez fűződik az Ügyfélkapu és az okmányirodai hálózat létrehozása. A valóság mindkét állításunkkal szemben az, hogy az IdomSoft Zrt. nevéhez nem köthető sem az Ügyfélkapu, sem az okmányirodai hálózat létrehozása. 

Valótlan állításainkért minden érintett elnézését kérjük.

Tegnap 11:21

Két évvel a koronavírus-járvány nyomán bekövetkezett turisztikai összeomlás után ismét megjött az emberek utazási kedve. Idén a magyarok több mint harmada tervezi, hogy útnak indul kikapcsolódni. A Balaton idén is verhetetlen célpont.