Összefognak a V4-ek egyetemistái

2020. augusztus 13., 08:09

Szerző:

Hivatalosan is megalakul 2020 végéig a Visegrádi Négyek Plusz Hallgatói Szövetség, a szervezet bírósági bejegyzése már folyamatban van – írja a Magyar Nemzetet a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájára (HÖOK) hivatkozva.

Kosztrihán Dávid, az elnökség külügyi felelőse elmondta: a koronavírus-járvány ideje alatt megerősödött a régió hallgatói szervezeteinek együttműködése, a ­V4-es szövetség jogi útra terelésével pedig az Euró­pai Hallgatói Önkormányzatok (Euro­pean Students’ Union, röviden: ESU) frakciója új projektekben kezdhet.

– Régóta jó a kapcsolatunk a V4-országok hallgatói szervezeteivel, ­hasonló gondolkodásunk az ESU-n belül is érvényesül. Kelet-Közép-Európában inkább a szakmai kérdésekkel foglalkoznak a hallgatói képviseletek, más térségekben ez vegyül a politikai szerepvállalással, a képviseletek sokszor a pártok ifjúsági szervezetei. Mi büszkék vagyunk arra, hogy ettől távol tudtunk maradni – mondta Kosztrihán Dávid.

A V4-es együttműködés keretén belül már dolgoznak egy a felsőoktatás minőségbiztosítását célzó projekten, de készül a kollégiumokra vonatkozó helyzetértékelés és a tantárgyi rendszerek összehasonlítása is.

– Elsőként az agrártudomány és a matematika területén mérjük fel, hogy a különböző országok rendszereiben az azonos képzési területen milyen tantárgyakat oktatnak, miben térnek el a tantervek, milyen az óraterhelés, milyen szakirodalmakat használnak, milyen jó gyakorlatokat érdemes átvenni egymástól. Az összehasonlítás eredményeiből tanulmánykötet, illetve szakpolitikai javaslatcsomag készül, amelyet mind a HÖOK, mind a nemzetközi partnerek letehetnek az illetékes szaktárca asztalára, segítve a képzések fejlesztését – mondta a hallgatói vezető.

Több mint 17 ezer fiatal bevonásával készítettek felmérést a távoktatásról, amelyből az derült ki, hogy a hallgatók szerint a kontaktórák 42 százalékát a járványhelyzetet köve­tően is ki lehetne váltani távoktatással. A HÖOK értékelése szerint a körülményekhez képest jól sikerült a digitális munkarendben levezényelt szemeszter.

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.