Egy lépést sem kell tennie, ha a 168 Óra legújabb számát kézbe szeretné venni! Banki átutalással, sőt, már bankkártyával azonnal előfizetheti, és máris postázzuk Önnek!

Átalakítja a kormány a gyod pontozási rendszerét, így nem lesz veszélyben az autista gyermekek otthonápolása után járó juttatás

2019. július 10. 19:07 - szerző: 168 Óra

Pontosításra kerül a gyod - vagyis a gyermekek otthongondozási díja - megállapításának alapját képező állapotvizsgálati szempontrendszer - válaszolta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Ungár Péter, az LMP országgyűlési képviselőjének írásbeli kérdésére. Az ellenzéki politikus arról érdeklődött, hogy mikor lép hatályba az az újragondolt szempontrendszer, amelyben az autista gyermekek családjai már nincsenek kiszorítva a gyod igénybevételi lehetőségéből.

Ahogy korábban a 168 Óra is beszámolt róla, az idén január elsejével bevezetett új ellátási formát, a gyodot – amelynek összege bruttó százezer forint – azok kaphatják, akik gyermeküket otthon ápolják. Korábban az érintett szülők ápolási vagy kiemelt ápolási díjat kaptak, amelynek összege a százezer forinthoz képest is rendkívül alacsony volt. Ungár Péter még az év első negyedében az új ellátási forma körül kialakuló félelmek miatt próbált értelmes párbeszédbe kezdeni az Orbán-kormánnyal. A félelmet és bizonytalanságot az úgynevezett felülvizsgálati pontrendszer okozta.

Ez egy nyolc pontból álló kritériumrendszer, ami alapján vizsgálja majd meg az Emmi, hogy a gyodot elnyerő családban milyen az ápolt gyermek állapota, valóban indokolt-e utána folyósítani az új ellátási formát. Az állapotfelméréskor azt nézik majd meg, hogy mennyire önellátó a gyerek és mennyire igényli az otthoni ápolást.

Otthonápolás
Fotó: MTI/Komka Péter

Ungár azonban a minisztériummal folytatott diskurzusban arra mutatott rá, hogy a pontrendszer a mozgásukban korlátozott személyeket veszi alapul, és így hátrányosan érintheti az autizmussal élő gyerekeket. Ugyanis ennek az idegi fejlődési rendellenességnek számos olyan formája van, amire a pontrendszer készítői nem vagy csak kevéssé gondoltak.

Rétvári válasza alapján azonban úgy tűnik, végre észbe kaptak az Emmi-nél. Az államtitkár válaszában azt írta, a rendszer januári bevezetése óta figyelemmel kísérték a működését, és ennek eredményeképpen - az Autisták Országos Szövetségével együttműködésben, szakmai javaslataikra támaszkodva - áttekintésre került az állapotvizsgálat rendszere, amit tehát „pontosítani” fognak.