Az Orbán-kormány titkolózik, az ombudsman vizsgálatot indított a gyod miatt

Sok a félelem és a bizonytalanság az új ellátási forma körül, és miközben az Orbán-kormány politikai hisztériát emleget, az Emmi titkosította a jogalkotást előkészítő anyagokat.

2019. április 16., 13:17

Szerző:

Politikai hisztériakeltés, politikai hisztériakeltés – ezt zengedezte a kormánypropaganda megállás nélkül az év elején, amikor az LMP képviselője, Ungár Péter a gyermekek otthonápolási díjának bevezetésével kapcsolatban szakmai párbeszédet kezdeményezett a támogatás egyes elemeinek felülvizsgálatára.

Mint arról többször is beszámoltunk, a január elsejével bevezetett új ellátási formát, a gyodot – amelynek összege bruttó százezer forint – azok kaphatják, akik gyermeküket otthon ápolják. (Korábban az érintett szülők ápolási vagy kiemelt ápolási díjat kaptak, amelynek összege a százezer forinthoz képest is rendkívül alacsony volt.)

Ungár Péter az új ellátási forma körül kialakuló félelmek miatt próbált értelmes párbeszédbe kezdeni az Orbán- kormánnyal. A félelmet és bizonytalanságot az úgynevezett felülvizsgálati pontrendszer okozza. Ennek részletes leírása az év elején jelent meg a Magyar Közlönyben, az érintett szülők pedig is ekkor tudták meg, hogy egy nyolc pontból álló kritériumrendszer alapján vizsgálja majd meg a minisztérium, hogy a gyodot elnyerő családban milyen az ápolt gyermek állapota, valóban indokolt-e őutána folyósítani az új ellátási formát. Az állapotfelméréskor azt nézik majd meg – de hogy ki, az még rejtély, hiszen ezen a területen nagyon kevés a hitelesnek elfogadott szakértő –, mennyire önellátó a gyerek és mennyire igényli az otthoni ápolást. A félelmeket az is táplálja, hogy nincs lehetőség felülvizsgálatra, vagyis: ha a döntés megszületik a gyodból való kizárásról, nincs ellene felülvizsgálatnak helye.

Otthonápolás
Fotó: MTI/Komka Péter

De Fülöp Attila, az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára semmilyen érdemi, szakmai választ az ellenzéki felvetésekre nem adott, csak azt válaszolta a felvetésekre, hogy „politikai hisztériakeltés folyik”.  Mint ahogy tette azt Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára is. A valódi szakmai válaszokat nélkülöző kormányzati reakciókat követően Ungár Péter közérdekű adatigényléssel szerette volna megismerni a gyoddal kapcsolatos, „jogalkotást előkészítő anyagokat”. Az Emmi azonban ezeket – bármily abszurd is –, titkosította.

A kormány kommunikációja miatt Ungár Péter az alapjogi biztoshoz fordult. Panaszában azt kérte, Székely László biztos vizsgálja meg az ellátást, mert annak több eleme is aggályokat vet fel. Így például az, hogy a törvény különbséget tesz vér szerinti és örökbefogadott gyermeküket nevelő szülők és egyéb hozzátartozójukat gondozó ápolók között. (Mint ismert: a százezer forintra emelt ápolási díj csak a gyermeküket ápolóknak jár, akik házastársukat, testvérüket, más családtagjukat, azoknak maradt a sokkal alacsonyabb összegű támogatás.) Ungár Péter panaszának másik része a pontrendszer felülvizsgálatáról szól, az ugyanis a mozgásukban korlátozott személyeket veszi alapul, és hátrányosan érintheti az autizmussal élő gyerekeket.  Az LMP-s képviselő mindkét felvetését indokoltnak tartja Székely László alapjogi biztos, és ezért megindítja a GYOD-dal kapcsolatban az alapjogi visszásságokat feltáró vizsgálatát.

„A hozzátartozójukat otthonaikban ápoló személyek nagy terhet vesznek le az állam válláról és komoly fizikai és pszichés megterhelésnek vannak kitéve, így megfeszített munkájuk elismerése kulcskérdés” – írja indoklásában Székely László.

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok. A szél erős, olykor viharos lesz és többfelé lehet eső, zápor, akár zivatar - derül ki a HungaroMet Nonprofit Zrt. előrejelzéséből, amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez.

Nem sok jóval kecsegtet az időjárás: marad az április első felének megfelelő hőmérséklet és éjszakánként talajmenti, a fagyzugos helyeken gyenge fagyok veszélyeztetik a gyümölcstermést - írta a HungaroMet Zrt. csütörtöki agrometeorológiai elemzésében.