Botrány Gödön: helyi lakosok kiabáltak a testületi ülésen, amin újabb 30 napra felfüggesztették a polgármestert

2020. augusztus 12., 06:02

Szerző:

Újabb 30 napra felfüggesztette Balogh Csaba polgármestert augusztus 11-i, nyilvános ülésén a gödi képviselőtestület. Mint az Azonnali írja, botrány volt az ülésen, miután

megjelent több helyi lakos, akik bekiabáltak, illetve a polgármestert helyettesítő LMP-s alpolgármestert, Fülöp Zoltánt árulózták.

„Áruló, takarodj!” – zengett hosszú perceken keresztül. A hosszú percekig tartó skandálás miatt Fülöp Zoltánnak rövid időre szünetet is el kellett rendelnie, ám végül sikerült megszavaztatni a képviselőtestülettel Balogh Csaba felfüggesztését.

Gödön azután alakult ki komoly konfliktus az ellenzéki pártok helyi képviselői között, hogy a momentumos polgármester kirúgta a Gödi Szolgáltató Nonprofit Kft. vezetőjét, akit korábban a DK javaslatára pályáztatás nélkül neveztek ki. Ezután az LMP, a DK és a Jobbik képviselői is panaszkodtak rá a pártjuk országos vezetőségénél.

Ezek után a kormány szinte nevetve csavarta ki az önkormányzat kezéből azt az ipari területet, amin a Samsung-gyár van. Azóta Balogh kétszer is megpróbálta leváltani alpolgármestereit,

mire a gödi képviselő-testület Fidesz–DK–LMP–Jobbik koalíciója felfüggesztette hivatalából, később pedig egy hangfelvétellel is támadták.

Balogh felfüggesztését egy fegyelmi eljárás előzte meg, amit a veszélyhelyzet alatt hozott döntései miatt indítottak és annak a lefolytatásának az idejére szólt. Ez a napokban lejárt volna.

A mostani felgüggesztése hasonló módon zajlott: egy új fegyelmi eljárást indítottak a polgármesterrel szemben. Erről a pár napja még DK-tag Lőrincz László alpolgármester nyújtotta be az előterjesztést, amiben azt rója fel Baloghnak, hogy többször is megsértette a Szervezeti és Működési Szabályzat előírásait.

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.