Fogházba mehet az apa, aki évekig nem fizetett tartásdíjat kislánya után

2018. október 26., 10:16

Szerző:

A Hatvani Járási Ügyészség immár másodszor emelt vádat egy 48 éves férfival szemben azért, mert évek óta nem fizetett tartásdíjat – áll az ügyészség közleményében.

Az apát a Hatvani Városi Bíróság még 2012 októberében kötelezte arra, hogy havonta 15 000 forint tartásdíjat fizessen elvált feleségének, hozzájárulva ezzel akkor tíz éves lányukkal kapcsolatos akiadásokhoz.

A vádlott a kötelezettségének nem tett eleget, vér szerinti gyermekét semmilyen formában nem támogatta, nem is látogatta, korábbi családjával minden kapcsolatot megszakított. A válást követően kizárólag alkalmi munkákat vállalt, így az abból származó jövedelméből nem volt lehetőség letiltani a tartásdíjat.

Az ügyészség először 2014-ben emelt vádat tartás elmulasztásának vétsége miatt a férfi ellen, akit, a bíróság akkor négy hónap – két év próbaidőre felfüggesztett – szabadságvesztésre ítélt. Ezt követően az apa Angliába távozott, ott végzett alkalmi munkát, amivel havonta mintegy 350 000 forintot keresett, de a tartásdíjat egyszer sem utalta át.

A férfival szemben ezért újabb büntetőeljárás indult. A rendőrség magyarországi elfogatóparancsot bocsátott ki ellene, majd hazautazásakor kihallgatták. Az apa akkor úgy nyilatkozott, hogy tartásdíj fizetési kötelezettségének a jövőben eleget fog tenni, ám ezt az ígéretét sem tartotta be. Az ügyészség ezért hatályon kívül helyezte a korábbi határozatot.

Az ügyészség tartás elmulasztásának vétsége miatt most másodízben is vádat emelt a férfival szemben. Vádiratában indítványozta, hogy a bíróság végrehajtandó fogházbüntetést szabjon ki, és rendelje el a korábbi felfüggesztett fogházbüntetés végrehajtását is.

2024. április 26., 11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.