Ezt benézte az MSZP Csepelen, Bangóné rossz adatokat hasonlított össze, amikor riadót fújt

2019. március 21., 19:07

Szerző:

Bangóné Borbély Ildikó szocialista országgyűlési képviselő márciusban bejelentette, hogy egy év alatt 3423 lakos tűnt el Csepelről. A képviselő ezt két adattal támasztotta alá. Míg 2018. januárban a KSH adatai szerint 76182 fő lakott a kerületben, addig 2019. januárban a csepeli helyi választási iroda 72759 fő alapján állapította meg, hogy idén már csak 12 egyéni kerületi és 5 kompenzációs listás mandátumért zajlik majd a küzdelem a kerületben. Az Political Capital viszont megmutatta, hogy Bangóné rossz adatokat hasonlított össze egymással.

A helyi választási irodák ugyanis nem a KSH adataiból, hanem a Nemzeti Választási Iroda a névjegyzéki adataiból dolgoznak. A különbség lényege, hogy ha valakinek van lakóhelye és tartózkodási helye is, a KSH a tartózkodási helyén számítja be őt, az NVI viszont a lakóhelyén.

Az NVI adatbázisában így nem az összlakosságszám szerepel, hanem a választásra jogosultak száma.

A fogyás viszont mindegyik adatbázis alapján valós, de nem kiugró.

11:08

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.