Rejtélyes módon eltűnt Csepelről 3500 ember

2019. március 18. 21:33 - szerző: 168 Óra/MTI

A belügyminiszterhez fordul Bangóné Borbély Ildikó (MSZP), hogy kiderüljön, milyen okból csökkent egy év alatt 3500 fővel Csepel lakóinak a száma. A MSZP-s parlamenti képviselő hétfői sajtótájékoztatóján feltette a kérdést, vajon választási csalás készülődik vagy tényleg annyira rossz Csepelen élni, hogy tömegével menekülnek a városrészben élők.

Mint mondta, az elmúlt 10 év adatai szerint Csepel lakóinak a száma stabilan 75-76 ezer fő körül mozgott, a Központi Statisztikai Hivatal 2018 januári felmérése 76 182 emberről szólt, a helyi választási iroda idén januári hivatalos adatai szerint azonban ez 72 ezer főre csökkent. Ez azt jelenti - folytatta –, hogy egy év alatt 3500 csepeli lakos tűnt el, így 14-ről 12-re csökken az egyéni körzetek száma és hat kompenzációs lista helyett csak öt lesz, vagyis három képviselővel kevesebbet választanak idén a csepeli önkormányzatba. – Kinek az érdeke, hogy ez megtörténjen?  - tette fel a kérdést a képviselő.  Emlékeztetett arra, hogy a 2018. április 8-i országgyűlési választáson Csepelen egy kivételével minden körzetet az ellenzék nyert. Közölte: írásbeli kérdéssel fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez, hogy kiderüljön, mi történt Csepelen, illetve arra is választ vár, hogy országosan melyek azok az önkormányzati körzetek, ahol szintén drasztikusan csökkent a lakosságszám.

Fotó: Merész Márton

A hvg.hu nyomán írtuk meg, hogy több száz csepeli lakcímmel rendelkező határon túli kettős állampolgár adhatta le a voksát Budapest 17. számú választókörzetében, Soroksár-Csepelen a parlamenti választásokon úgy, hogy jelentős részük nem vagy csak alig tudott magyarul. A portál figyelmét a pártok szavazóköri delegáltjai hívták fel a sok esetben turistaként viselkedő tolmácsot kérő szavazókra, de azok is feltűnő tájékozatlanságról tettek tanúbizonyságot, akik magyarul szólaltak meg.

Bangóné Borbély Ildikó a parlamenti választások előtt visszalépett annak a Szabó Szabolcsnak a javára, aki a választókörzetében megverte Németh Szilárdot, a Fidesz alelnökét.