Tele van ellentmondással az új járványügyi rendelet

Lehetetlen helyzeteket teremt az új szabályozás, tízezer pár már elhalasztotta az esküvőjét. A ceremóniamesterek azt kérik, gondolják újra a szabályt.

2020. szeptember 23., 07:31

Szerző:

A Ceremóniamester Szövetség kutatása szerint közel tízezer pár halasztotta őszre az esküvőjét a tavaszi időszak kijárási korlátozása miatt, de a most bevezetett kormányrendelet ismét ellehetetleníti a lagzikat, immár másodszor – idézi közleményüket a 24.hu. A szabályok főképp a szállodai esküvőket teszik szokatlanná: például, ugyanazon az esküvőn egy az adott szállodában megszálló esküvői vendéget enged kiszolgálni, míg aki nem száll meg, azt nem.

Ezt a helyzetet a szeptember 18-án kihirdetett, szeptember 19-től hatályos járványügyi kormányrendelet (431/2020-as rendelet teremtette, ami a 23 órás zárást írja elő a vendéglátóknak.

A 23 óráig engedett nyitvatartás hasonló ellentmondást foglal magában. A korlátozás csak azokra a vendégekre vonatkozik, akik nem alszanak a szállodában, az ő számukra ugyanis a szálloda étterme vendéglátó üzlet, mert nem mint megszálló vendég, hanem csak mint utcáról betérő vendég veszik igénybe az étkezést. A szállóvendéget este 11 után is ki lehet szolgálni, a külsőst nem.

A szervezet ezért azt javasolja a kormánynak, tegyék általános szabállyá, hogy az esküvők területén 23 óra után is lehessen tartózkodni, ezzel is feloldva a jogi paradoxont és lehetővé téve több ezer, családdá válni vágyó fiatal pár esküvőjét.

 

 

Az előzetes adatok szerint márciusban 6413 gyermek született, és 10 524 ember halt meg; 2023 márciusához képest a születések száma 10, a halálozásoké 13, a házasságkötéseké 1,9 százalékkal csökkent – tájékoztatta a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken. Ez minden idők harmadik legalacsonyabb értéke, aminek meg is látszik az eredménye: egy városnyi lélekszámmal lett kevesebb Magyarország.