Devecser polgármestere szerint igazságtalan a vörösiszapperben hozott ítélet

2019. február 5., 15:34

Szerző:

Igazságtalannak, aránytalannak és méltánytalannak nevezte a vörösiszapper megismételt elsőfokú eljárásában a Győri Törvényszéken hozott hétfői ítéletet Devecser polgármestere. 

Ferenczi Gábor keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy

az igazság teljes feltárása érdekében a Mi Hazánk parlamenti képviselői csoportján keresztül kezdeményezi a Mal Zrt. privatizációs szerződésének felülvizsgálatát, valamint a katasztrófa előidézésével kapcsolatos szakértői anyagok bekérését.

Ferenczi Gábor szerint a nyolc éve húzódó per az emberek igazságszolgáltatásba vetett bizalmát rendítette meg, hiszen a hétfői ítélettel nem állt helyre a társadalom igazságérzete.

Iszapömlés - Ítélethirdetés a Győri Törvényszéken
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Tíz vádlottat talált bűnösnek a bíróság. B. Zoltán elsőrendű vádlottat, a Mal Zrt. volt vezérigazgatóját két év hat hónap, D. József másodrendű vádlottat, volt műszaki vezérigazgató-helyettest pedig két év fogházra ítélte gondatlanságból elkövetett közveszélyokozás és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt. Hat vádlott felfüggesztett szabadságvesztést, egy pénzbüntetést, egy megrovást kapott, öt embert pedig minden vádpont alól felmentett a törvényszék. 

A Mal Zrt. Ajka melletti tározójából 2010. október 4-én kiömlő vörösiszap három települést öntött el, a katasztrófa következtében tíz ember meghalt, több mint kétszázan megsérültek, több száz ház lakhatatlanná vált.

Azt tavaly a Célpont derítette ki, hogy tíz nappal azelőtt kapott friss működési engedélyt a Mal Zrt., hogy a több százezer köbméternyi maró lúg rázúdult Kolontárra és Devecserre. A hatósági ellenőrzésen senkinek nem tűnt fel, hogy sokkal több veszélyes anyagot tároltak a vörösiszap-tározóban, mint amennyire a létesítménynek engedélye volt. Magasították a tározót, ezzel pedig gyengült a teljesítménye

A hétfői tárgyalásról ebben a cikkünkben írtunk.

Fotó: 168 Óra archív

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.