Der Spiegel: Fel kell függeszteni Orbánék szavazati jogát

A menekültkérdés miatt veszélyben van az Európai Unió. Hogy fennmaradjon, ahhoz nyomásra és megértésre van szükség – emeli ki vezércikkében a Der Spiegel. A német hetilap úgy értékeli, hogy emlékeztetni kell azokat a keleti államokat, amelyek szembeszállnak a közös megoldással, hogy a belépéskor vállalták a szervezet által vallott értékeket.

2015. szeptember 24., 05:51

Magyarország esetében pedig minimum el kell gondolkodni a szavazati jog felfüggesztésén is, mert amit az ország művel a menekültekkel, az olyan értékek tartós megszegésével ér fel, mint az emberi méltóság. Jelenleg az a helyzet, hogy az EU búcsút int a saját szabályainak, minden egyes kerítéssel csak még jobban széttörik. A válságban a tagok a nemzeti szuverenitás ősrégi eszközeihez nyúlnak vissza: a szögesdróthoz, a vízágyúhoz és az útlevél-ellenőrzéshez.

Schengen nem akármilyen szabály, az unió állapotának barométereként szolgál. Az irracionális félelmek azonban beleették magukat a nemzeti tudatba, pl. hogy a magyarokat egyszer már lerohanták a muzulmánok. Ezeket az érzéseket nem lehet többségi határozattal félresöpörni. Viszont a kelet-európai országoknak is legalább minimális szolidaritást kell tanúsítaniuk, ehhez épp elég anyagi támogatást kaptak az elmúlt években.

Habermasnak igaza van, amikor azt írja, hogy az európai identitás kialakulásának egyetlen alternatívája van, éspedig az, hogy a régi kontinens eltűnik a színről. A menekültválság mutatja, hogy az előbbihez mekkora utat kell még megtenni.

(Forrás: Szelestey Lajos)

Tegnap 18:23

Az északkeleti és a délnyugati, nyugati tájakon erőteljes gomolyfelhő-képződés várható: ezeken a részeken egyre több helyen számolhatunk esővel, zivatarral, felhőszakadással.

Tegnap 17:09

Újabb pofont kaptak azok, akik hittek abban, hogy a gyermekvédelmi törvény valóban szigorodhat. A kormánypártok képviselője, Dunai Mónika előterjesztése szerint ugyanis a gyónási titok mentesülne a jelentési kötelezettség hatálya alól a gyerekbántalmazások esetében is. Azaz egy pap minden további nélkül eltitkolhatná, hogy egy pedofil elkövető bevallotta neki a bűnét.

Tegnap 15:31

Szerdától a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára is tovább csökken. A benzin bruttó 5 forinttal, míg a gázolaj bruttó 4 forinttal fog kevesebbe kerülni.