Családok éve van, elvették a fogyatékos-támogatást a tiszaújvárosi anyától, akinek leszakította a karját egy tésztagép

2018. november 7., 08:42

Szerző:

Megvonták a 20 ezer forintos fogyatékossági támogatást attól a tiszaújvárosi édesanyától, akinek három évvel ezelőtt letépte a karját egy meghibásodott tésztagép. A kilakoltatás szélére sodródó Magyari Beáta azt mondja, hogy úgy küldték ki neki a határozatot, hogy még csak be sem hívták előtte orvosi felülvizsgálatra  írja a 24.hu.

Magyari Beáta 2015 nyarán egy darab nyers tésztát szeretett volna leszedni a munkahelyén a tésztagép széléről, de a masina elkapta az ujját, majd a forgófej tüskéje átszúrta a tenyerét, végül leszakította, és ledarálta a kezét. Az asszony elvesztette az állását, és képtelen volt fizetni a devizahitelét. Nagy nehezen az egyik környékbeli faluban talált egy fogyatékkal élőket alkalmazó munkahelyet, ahol négy órát dolgozhat. Ez azonban a napi megélhetésre és a rezsire is alig elég.

Megdöbbent, amikor szeptemberben megkapta a fogyatékossági támogatásának megvonásáról szóló határozatot. 

Magyari Beáta az RTL Klub Híradójának 2016-os riportfilmjében
Fotó: RTL Klub Híradó

A határozat jogosságát egyebek mellett azzal indokolták, hogy az asszony már nem szorul a kormányrendelet szerinti segédeszköz állandó használatára. A fogyatékossági támogatásra jogosultság együttes feltétele a súlyosan fogyatékos állapot fennállása, ezen állapot tartóssága vagy véglegessége, továbbá az ügyfél önálló életvitelre képességének hiánya. E feltételek bármelyikének hiánya esetén a támogatás jogszerűen nem folyósítható az indoklás szerint.

Az asszony egyedül még a megmaradt karját sem tudja megmosni. 

Az októberi és a novemberi pénzt már meg sem kapta, most a  24 ezer forintos baleseti járadékból és abból a 45 ezer forintos keresetéből kénytelen megélni. Ráadásul jövőre a járadék is lejár.

Magyari Beáta életét tovább nehezíti, hogy volt munkáltatójával és a bankkal is harcban áll.

Hétfőn, a büntetőper a kilencedik tárgyalásán azt állította a munkáltató, hogy nem valós dogokat állított róluk, továbbá, hogy  az igazságügyi orvosszakértő nem volt pártatlan, amikor kint volt a cégnél.

A polgári peres eljárásban 18 millió forintos kártérítést kértek, de a munkáltató csak négymilliót ajánlott, ezt nem fogadták el. Beadtak egy keresetet a bíróságra, hogy függesszék fel a devizahitele miatt kilátásba helyezett kilakoltatás végrehajtását addig, amíg le nem zárul a per. A kártérítés összegéből ugyanis ki tudná fizetni a tartozását.

Magyari Beáta március hatodikáig kapott haladékot a bíróságtól arra, hogy rendezze a devizahitel-adósságát.