Karácsony nem kapott betekintést a készülő Budapest 2030 Tervbe, így a BFK sem tudja, mi szerepel benne

2020. május 12., 16:15

Szerző:

A két éve bejelentett, a fejlesztéseket tíz évre meghatározó Budapest 2030 terv elkészítésének határideje már le is járt, a főváros mégis hiába kért eddig betekintést.

Budapest 2030 elnevezéssel tartottak konferenciát 2018 októberében a főváros jövőjéről, melyen a fideszes döntéshozók bejelentették, a kormány és a főváros közösen alkot fejlesztési koncepciót 2030-ig. A Budapest 2030 fejlesztési tervet – a másodikat ezen a néven – ezután rendelte meg 600 millió forintért a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. (KKBK).

A tervnek 2020. március 30-ra kellett elkészülnie a magyarnarancs.hu szerint, így a KKBK feladatait is átvevő Budapest Fejlesztési Központhoz (BFK) fordultak, hogy megtudják, azzal mi a helyzet.

Demonstráció - Szakszervezetek
Fotó: Szigetváry Zsolt

A koncepció „számos részanyag összessége, amelyek a fővárossal együttműködésben készülnek. A hónapok óta zajló szakmai munka folyamatosan mutatta meg a fejlesztési szükségleteket”

– tudatta a BFK a magyarnarancs.hu-val. Mivel – mint írják – a közbeszerzési kiírás szerint a tervről egyeztetni szükséges a főpolgármesterrel, a lap ezután a Főpolgármesteri Hivatalt is megkereste. Ott azt a választ kapták, az elmúlt nyolc hónapban velük nem történt erről semmiféle egyeztetés:

Mióta Karácsony Gergely a főpolgármester, azóta kért a Főpolgármesteri Hivatal betekintést a készülő Budapest 2030 Tervbe, de eddig még nem kaptunk erre lehetőséget. Így nem tudjuk, mi szerepel benne, hogyan készül, milyen céllal és milyen ütemezéssel és miben várnak tőlünk együttműködést, véleményt.

Erre rákérdeztek ismét a BFK-nál, később a KKBK-t korábban igazgató Fürjes Balázsnál, majd pedig a BFK-t vezető Vitézy Dávidnál is, de csak Vitézy válaszolt. A Magyarnarancs szerint is elhárította a kérdést azzal, hogy a 600 millióba kerülő 10 éves tervvel kapcsolatos munka még azelőtt kezdődött, hogy a BFK élére került.

Karsai Dániel már minden pillanatban segítségre szorul, mozgásképtelen, már enni és inni sem tud. A volt alkotmányjogász mindent elrendezett maga körül, már csak arra koncentrál, hogy minél értelmesebben töltse el a hátralévő idejét.